Gdje je Primorac bio 1991.? Kandidat HDZ-a rasvijetlio svoj status dragovoljca i objavio dokumente

narod - prije 7 sati - link

PrimoracPrimorac

Nakon što je objavio kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske i dobio potporu HDZ-a, Dragan Primorac našao se pod povećalom desnice i glasača HDZ-a. Prvi je istupio Andrija Hebrang, napustivši stranku i optuživši Primorca za dezerterstvo i članstvo u Savezu komunista. Ovih dana, društvenim mrežama i medijima kruži dokument iz 2007. godine na kojem je vidljivo kako Primorac ima status dragovoljca Domovinskog rata. Dokument je autentičan, a Primorac je objavio i izjavu zapovjednika pričuvnog sastava antiterorističke postrojbe PU Splitsko-dalmatinske Vlade Bužančića.

Plenković potvrdio: Primorac je HDZ-ov predsjednički kandidat

Primorac: ‘Stvarao sam Hrvatsku kao dragovoljac Domovinskog rata’

U Dnevniku HRT-a Primorac je prije nešto više od tjedan dana rekao kako je „stvarao Hrvatsku kao dragovoljac Domovinskog rata“. Ta izjava izazvala je niz polemika u javnosti. Uslijedili su novinarski upiti Primorčevom timu, a na vidjelo je isplivao dokument iz 2007. godine koji je izazvao žustre rasprave. Dokument je izdao Ivan Merčep, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

Foto: Dokument koji potvrđuje Primorčev status dragovoljca Domovinskog rata
> Hebrang napušta HDZ zbog podrške stranke Primorcu: Evo što sve navodi

„Dragan Primorac, Marinko, rođen 07. 06. 1965. godine, mjesto/država rođenja Bosna i Hercegovina, prebivalište Zagreb, Pantovčak 196, sudjelovao je kao hrvatski branitelj iz Domovinskog rata u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske“, stoji u dokumentu. Sudjelovanjem u pričuvnom sastavu antiterorističke postrojbe PU Splitsko-dalmatinske od 14. 1. 1991. do 1. 7. 1991., te od 2. 7. 1991. do 31. 7. 1991., Primorac je stekao status dragovoljca Domovinskog rata.

> Primorac odgovorio Hebrangu o svojoj kandidaturi

Bužančić: Braća Primorac bili su pripadnici antiterorističke postrojbe

Godine 2014., Vlado Bužančić, zapovjednik pričuvnog sastava antiterorističke postrojbe PU Splitsko-dalmatinske od 1. rujna 1990. do 15. siječnja 1992. godine, napisao je izjavu u kojoj je potvrdio Primorčeve navode. Što piše u Izjavi? Tijekom kolovoza i rujna 1990., a u svezi događanja u Kninu, osnovana je posebna postrojba pričuvnog sastava antiterorističke postrojbe. Tijekom održavanja Europskog atletskog prvenstva u Splitu, ona je štitila i predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Među pripadnicima postrojbe bilo je i mnogo sportaša. Jedni od njih bili su braća Damir i Dragan Primorac. U to vrijeme, postrojba je imala zadaću osiguravati sve vitalne objekte u županiji, te blokirati vojne objekte JNA. Bužančić napominje kako je Primorac u postrojbu doveo i članove Taekwondo kluba Kocunar, čiji je bio osnivač, predsjednik i trener. Dana 14. siječnja 1991. Primorac je dobio i službena ovlaštenja MUP-a RH.

> Hebrang: Sad je zadnji trenutak da se uvede vojni rok

Jedna od glavnih zadaća postrojbe u kojoj je djelovao i Primorac bila je „organizacija protuterorističkih djelatnosti te preventivno djelovanje protiv snajperista kao i sprječavanje diverzantskih grupa bivše JNA u svom djelovanju“, piše Bužančić. Antiteroristička postrojba vršila je nadzor nad čitavom županijom. Pretraživali su se sumnjivi stanovi i prikupljale obavještajne informacije o planovima i aktivnostima JNA.

Nakon srpnja 1991. odlazi na daljnje školovanje u Connecticut

Na kraju izjave, Bužančić piše: „Posebno napominjem da je tada Milan Kuzmanić u svojstvu voditelja i koordinatora pričuvnih postrojbi MUP-a, PU Splitsko-dalmatinske, zahtjevao od mene da dva brata nikako ne smiju biti u istoj postrojbi, te sam u srpnju 1991. godine donio odluku da će u našoj jedinici ostati Damir Primorac te je time Draganu Primorcu prestao angažman i sve obveze vezane uz našu postrojbu“.

Primorac
Foto: Izjava Vlade Bužančića o djelovanju Dragana Primorca u antiterorističkoj postrojbi PU Splitsko-dalmatinske

Prije rata, Primorac je 1985. upisao Medicinski fakultet u Splitu koji je završio 1991. godine. Iste godine, nakon što je izašao iz pričuvnog sastava antiterorističke postrojbe, odlazi u SAD na Sveučilište u Connecticutu. Ondje se školovao do 1996. godine, a 1995. stručni ispit je položio u Hrvatskoj.

> Kandidati na predsjedničkim izborima: Što će odlučiti DP, Most i Možemo?

Objava Gdje je Primorac bio 1991.? Kandidat HDZ-a rasvijetlio svoj status dragovoljca i objavio dokumente pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

andrija hebrang (12)domovinski rat (40)dragan primorac (72)hdz (430)Hrvatska (3749)Izdvojen članak (345)predsjednički izbori (127)