Vlada usvojila program za manjine do 2028.: Izvjesno je da će se i dalje financirati Pupovčeve ‘Novosti’

narod - prije 9 sati - link

plenković novostiplenković novosti

Vlada je prošlog tjedna na sjednici usvojila Prijedlog operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2024. – 2028. Njime se ne precizira što će se točno financirati, a što ne, ali je temelj za daljnje proračunske isplate. Taj Prijedlog ne uključuje samo srpsku nacionalnu manjinu, nego i ostale. Izvjesno je, iako to u programu nije izrijekom navedeno, kako će se financirati kulturnu autonomiju i izdavaštvo nacionalnih manjina, među kojima su i “Novosti” SNV-a Milorada Pupovca. Ali dodatni okvir će se razraditi i Zakonom o medijima koji je u pripremi.

“O programima su se očitovala sva resorna ministarstva koja su trebali, dugo se pregovaralo i iz perspektive nacionalnih manjina, ne bi trebalo biti nezadovoljnih. I što se tiče Novosti, njihovo financiranje bi trebalo biti nastavljeno“, rekao je predstavnik nacionalnih manjina koji je sudjelovao u izradi programa za 24sata. 

Inače, iz ovog se programa financiraju projekti kojima se poboljšavaju uvjeti život gdje žive pripadnici nacionalnih manjina – od nerazvrstanih cesta, društvenih domova, groblja, staza, dječjih vrtića i drugih stvari…

Što stoji u Prijedlogu odluke o donošenju Operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2024. – 2028. možete pročitati ovdje:

Financira li Vlada “Novosti”?

Ovaj program temelj je za financiranje, a iako neki HDZ-ovci tvrde kako Vlada ne financira “Novosti”, to baš i nije tako.

”Što se tiče tog lista, već duže vrijeme svjedočimo da oni odstupaju od nekih kriterija i standarda koji se odnose na isključivo zastupanje manjine. Pitanje o financiranju Novosti je jedno od pitanja o kojemu ćemo razgovarati u narednom periodu, i da budemo jasni, one se ne financiraju iz Vlade, ni odlukama Vlade”, istaknuo je još u svibnju HDZ-ov ministar branitelja Tomo Medved.

> Medved se izmotava i tvrdi da Vlada ne financira Novosti; evo činjenica

Nakon što su na početku navedeni programi usvojeni, svako ministarstvo osigurava novac za njihovu provedbu. Službeno “Novosti” spadaju pod potpore za programe ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina. Na temelju toga Savjet za nacionalne manjine raspisuje natječaj na koji se prijavljuju projekti i odlučuje tko će dobiti novce. U Savjetu za nacionalne manjine sjedi svih osam saborskih zastupnika nacionalnih manjina, a i ostali članovi, pa i predsjednik Savjeta je pripadnik nacionalnih manjina.

Savjet za nacionalne manjine je pri Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji je stručna služba Vlade Republike Hrvatske. Zakonom o Vladi Republike Hrvatske je uređeno da Uredom upravlja ravnatelj, kojeg imenuje Vlada, na prijedlog predsjednika Vlade, po prethodno provedenom javnom natječaju. Dakle, Stručna služba Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na osnovu provedenog natječaja raspodjeli sredstva koja osigura Vlada RH u Proračunu za svaku godinu.

>‘Srpsko veče’ u organizaciji Pupovca i SNV-a: Pjevala ljubiteljica Slobodana Miloševića Zorica Brunclik

Koliko su “Novosti” dobivale posljednjih godina?

Iz Savjeta za nacionalne manjine za “Novosti” je u 2021. godini isplaćeno 3.75 milijuna kuna, u 2022. četiri milijuna kuna, u 2023. 600.000 eura.

U 2024. godini je za autonomiju nacionalnih manjina bilo predviđeno više od 10 milijuna eura., Srpsko narodno vijeće (SNV) koje je nakladnik “Novosti” je dobilo 786.000 eura, od čega 610.000 eura za godinu dana izlaženja Novosti.

>Domovinski pokret traži trenutačni prekid financiranja Pupovčeva SNV-a zbog vrijeđanja Oluje

Izvjesno je kako bi u razdoblju 2024.-2028. SNV i Milorad Pupovac mogli za “Novosti” dobiti oko 2,5 milijuna eura.

Hoće li država prestati obilato financirati ovaj medij kojem egzistencija ne ovisi o broju prodanih primjeraka i klikova na portalu, već isključivo o političkoj trgovini između HDZ-a i Milorada Pupovca, tek preostaje vidjeti.

Objava Vlada usvojila program za manjine do 2028.: Izvjesno je da će se i dalje financirati Pupovčeve ‘Novosti’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (618)Hrvatska (3751)Izdvojen članak (345)Milorad Pupovac (103)Novosti (1332)