S mora i iz zraka traga se za Britancem koji je pao s kruzera u more: “Bilo je jako vjetrovito, paluba je visoka oko 25 metara”

novilist - prije 8 sati - link

U tijeku je koordinirana akcija traganja za nestalom osobom u području srednjeg Jadrana, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te tako i službeno potvrdili vijest o tome da je jedan od putnika s kruzera Explorer Of The Seas, koji je danas trebao uploviti u Zadar, pao u more.

Riječ je o mladom državljaninu Velike Britanije.

Evo što se navodi u priopćenju Ministarstva:

“Intenzivna akcija koordiniranog traganja za nestalom osobom s putničkog broda provodi se u širem području viškog arhipelaga, uz angažman pomorskih i zračnih jedinica. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC) koordinira akciju traganja i spašavanja za nestalom osobom u moru viškog arhipelaga, koja je pokrenuta jutros, 9. kolovoza u 05.00 sati, nakon zaprimanja dojave zapovjednika putničkog broda tijekom plovidbe nedaleko otočića Jabuka, iz smjera Dubrovnika prema Zadru.

Sukladno uspostavljenom planu akcije traganja i spašavanja, u potrazi za mlađim državljaninom Ujedinjenog Kraljevstva u akciju traganja uključene su Lučka kapetanija Split, Ispostava lučke kapetanije u Hvaru, zatim Obalna straža RH sa brodom i zrakoplovom, kojim se pretražuje područje nestanka te službenici iz Postaje pomorske i aerodromske policije u Zadru. U traganje za nestalim angažirane su i posade putničkih brodova „EXPLORER OF THE SEAS“, „AF MARINA“ i „OLYMPOS SEAWAYS“ te vlasnici privatnih brodica, koji su se svojevoljno priključili akciji. Od početka akcije se putem obalnih radio postaja (ORP Split-radio i ORP Zadar-radio), odašilje obavijest o čovjeku u moru prema svim sudionicima u pomorskom prometu”, zaključuje se na kraju.

Oglasilo se i Ministarstvo obrane.

 

“Obalna straža Republike Hrvatske angažirana je danas 9. kolovoza 2024. godine u akciji spašavanja i traganja za nestalom osobom u moru na području akvatorija otočića Jabuka.

U potrazi je angažiran ophodni brod OB-02 “Šolta” i avion Pilatus PC-9M Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz sastava Obalne straže.

Brod Obalne straže i avion HRZ-a uključeni su akciju traganja za nestalom osobom na zahtjev Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru”, priopćeno je iz MORH-a.

Objava S mora i iz zraka traga se za Britancem koji je pao s kruzera u more: “Bilo je jako vjetrovito, paluba je visoka oko 25 metara” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

brod (32)Crna kronika (2362)kruzer (15)Novosti (1332)potraga (23)spašavanje (34)