Vatrogasac dobio plaćeno ljetovanje: “Hvala, ali želim to pokloniti Damiru – dječaku s leukemijom”

riportal - prije 22 sata - link

Vatrogasac koji je, iako je bio na godišnjem, gasio požar u Tučepima, jučer je odlučio prepustiti plaćeno ljetovanje 16-godišnjem Damiru Pejiću iz Vukovara. Radi se o dječaku kojem se nakon smrti majke vratila leukemija.

“Ja sam tu još uvijek na ljetovanju. Evo me! Na ljetovanju, već pet godina svaki put ide uniforma sa mnom. Moja žena je luda radi toga. I tri ili dva tjedna miruje sve i tako sam rekao i ove godine: Dečki, kad ja odem za Zagreb, bit će sve mirno. Međutim, evo, nastala je ova kataklizma. Ali, ima, ima tu Boga, riješit ćemo mi to”, rekao je Josip Fabijanić, vatrogasac JVP Grada Zagreba, prije nekoliko dana kad je spašavao Tučepe zajedno s dalmatinskim kolegama.

U redakciju RTL-a stigla je molba jednog inženjera: “Želim Josipu i njegovoj obitelji platiti ljetovanje. Po mogućnosti negdje izvan Hrvatske kako ne bi opet radio na odmoru.”

“Damire, tebi ću to prepustiti”

Fabijanić o tom nije znao ništa kada ga je u postaji posjetila reporterka RTL-a Ružica Đukić.

“Gospodinu hvala i hvala u ime moje obitelji. Ako postoji takva volja kod gospodina da nagradi neki posebni trenutak, neku posebnu osobu… Hvala mu. Meni se u glavi vrti jedan dečko iz Vukovara. Damir, ako se ne varam. Šesnaest godina ima, kao moje dijete.”

A onda je uputio i poruku Damiru Pejiću: 

“Ja ću, Damire, tebi to prepustit jer tebi su ta sredstva puno bitnija i puno bitnije ti je da u životu kreneš u jednom ljepšem svjetlu, da za tebe bude neki ljepši trenutak od one patnje koju si prolazio. Damire, za tebe. Ok? Može? Drži se, stari”.

“Nekad i muškarci plaču”, priznao je na kraju Josip iako je prvo tvrdio da je to znoj.

Damiru treba donor

Podsjetimo, Damir je između dva ciklusa kemoterapije, no potreban mu je darivatelj matičnih stanica.

“Kada tražimo davatelja, prvo pretražujemo obitelj, braću ili sestre i najbolji davatelji su brat ili sestra”, rekao je pedijatar Zrinko Šalek iz KBC-a Zagreb.

Damir braće i sestara nema, nema više ni majku, a od oca u životu nije dobio ni prezime. Ima ujaka i baku. 

U nacionalnom registru za Damira nije pronađen podudarni odgovarajući donor. Zbog toga su pozvani svi od 18 do 40 godina da se prijave u registar i svojom krvlju nekomu daruju život.

Prikupljanje uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica provodi se u osam transfuzijskih centara: u Zagreb, Osijeku, Rijeci, Puli, Splitu, Zadru, Varaždinu i Dubrovniku, prenosi Index.

Kako se prijaviti?

Sam postupak pristupanju Registru dobrovoljnih darivatelja je vrlo jednostavan. Sve što osoba treba učiniti jest pristupiti jednoj od akcija Zaklade Ana Rukavina ili otići u jedan od Transfuzijskih centara u 8 hrvatskih gradova.

Prilikom upisa potrebno je dati svoje osobne podatke i ispuniti upitnik s medicinskim kriterijima, nakon čega se vadi jedna epruveta krvi namijenjena HLA tipizaciji. Točni osobni i kontakt podaci važni su kako bi lakše mogli doći do osobe koja je identificirana kao potencijalni darivatelj za pojedinog bolesnika.

Sve informacije možete pronaći na stranici Zaklade Ana Rukavina ili u najbližem KBC-u.

The post Vatrogasac dobio plaćeno ljetovanje: “Hvala, ali želim to pokloniti Damiru – dječaku s leukemijom” appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (535)Ljetovanje (49)vatrogasac (11)