(Ne)Časnik tjerao vojnike da mu rade na kući i lažiraju izvješća kako bi on dobio veću plaću

novilist - prije 9 sati - link

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv časnika Oružanih snaga koji je podređenim vojnicima nalagao da lažiraju izvješća kako bi dobio dodatak na plaću, ali i da rade na njegovoj kući.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je 42-godišnjeg časnika optužilo zbog zlouporabe položaja i ovlasti koje je počinio od 1. travnja 2021. do 31. kolovoza 2023. kao zapovjednik Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani, u sastavu Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH, u nakani da se znatno nepripadno materijalno okoristi.

Uskok sumnja da je optuženi časnik nalagao podređenim vojnicima da u izvješća i popise djelatnika angažiranih na zadaćama održavanja i uništavanja ubojnih sredstava upisuju da je i on obavljao te poslove i da je time ostvario pravo na dodatak na plaću, iako to nije bila istina.

Potom je navedena izvješća i popise vlastoručno potpisivao i ovjeravao, na temelju čega mu je Ministarstvo obrane neosnovano isplatilo 259 dnevnih pirotehničkih dodataka u bruto iznosu od preko 15.000 eura.

U istom svojstvu, od travnja 2021. do kraja prosinca 2022. u Daruvaru i drugim mjestima u Hrvatskoj, s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi, okrivljeni je navodno nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama i zaposlenicima Podsredišta da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće, da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište te da prilikom izvođenja radova koriste strojeve u vlasništvu vojske.

Oni su, postupajući po njegovu nalogu, obavili radove na njegovoj kući u trajanju od najmanje 795 radnih sati, za što im je MORH isplatio najmanje 10.300 eura, objavio je Uskok.

Osim toga su službenim teretnim vozilima vojske odlazili po građevinski materijal u trgovine u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Daruvaru te ga dovozili na gradilište, za što su koristili gorivo kupljeno sredstvima MORH-a u iznosu od najmanje 389 eura. Na taj je način država oštećena za najmanje 10.700 eura.

Također je okrivljenik, u istom svojstvu, od 4. do 6. kolovoza 2021. u Doljanima i Batinjanima, nakon što je proveden postupak spaljivanja otpisanog streljiva, u nakani da se nepripadno materijalno okoristi prodao otpadni mesing trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za ukupno 1.480 eura i zadržao taj novac za sebe, čime je za navedeni iznos oštetio Republiku Hrvatsku, izvijestio je Uskok.

Objava (Ne)Časnik tjerao vojnike da mu rade na kući i lažiraju izvješća kako bi on dobio veću plaću pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2365)HV (12)MORH (65)uskok (85)