Hrvatski vaterpolisti danas traže finale OI: “Imamo kvalitetu više od Mađara, a adut nam je zajedništvo”

novilist - prije 9 sati - link

PARIZ Hrvatska i Mađarska nadmetat će se večeras od 19.35 sati za finale vaterpolskog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu. Lijepa je to vijest za ljubitelje sporta u Lijepoj Našoj kojima vaterpolisti serviraju lijepe teme za ćakule, nakon nedavnog osvajanja svjetskog zlata u Dohi, »jake snage« izbornika Ivice Tucka svoju su snagu zorno demonstrirale europskim prvacima Španjolcima. Radovali su joj se brojni u Hrvatskoj, među njima i slavno riječko ime Igor Hinić, uspješan trener vaterpolista Primorja EB, svojevremeno najbolji svjetski centar koji je uz ostale medalje osvojio sva zlata na najvećim natjecanjima.

Iz minute u minutu hrvatski majstori su demantirali brojne koji su složno, kao u koru, Granadosa i društvo opisali kao najveće favorite za olimpijsko zlato i, naravno, dali im ulogu favorita protiv Hrvatske. Ante Vukičević i suigrači su pak pokazali da ih se nezasluženo zaboravilo u tom velikom obračunu i pritom su se ostvarile nade i želje hrvatskog napadača koji je uoči četvrtfinala bio optimističan i najavio da je četvrtfinale tek prva od tri utakmice koja Hrvatsku još mora odigrati.

Za razliku od Tuckove momčadi koja je gurala vrata do ulaska u polufinale kao da ih je zahvatio propuh, Mađarska se preko Talijana itekako provlačila kroz »iglene uši«, na ruletu peteraca izvlačila je sretne brojeve, a pritom je imala junaka u vrataru Somi Vogelu, koji je obranio tri od četiri talijanska peterca. Život ide dalje, zaboravit će se repovi nakon utakmice, za razliku od hrvatske pobjede, koja je kristalno čista, iz tabora Settebella su posuli drvlje i kamenje na suce koji su oštetili Azzurre nakon gledanja VAR snimke i isključenja Condemija na četiri minute, Hrvatska je takvom iskušenju s Grčkom odoljela, Talijani nisu.

Hrvatska momčad može se radovati da je uspješno odvalila četvrtfinalni kamen i ostvarila velik uspjeh, ravnopravni je sudionik u raspravama najboljih oko toga tko će iz Pariza otputovati s olimpijskom medaljom.

Obrana i napad

– Odigrali smo fantastičnu utakmicu protiv fantastične Španjolske – zadovoljno je konstatirao Igor Hinić. – Utakmica je to u kojoj smo bili na zavidnoj razini u svim potrebnim segmentima. Kao prvo bih istaknuo zajedništvo naše momčadi, govor tijela je dovoljno pričao sam za sebe. Vidi se da je to bilo na najvišoj razini. Španjolsku, koja je inače sjajna reprezentacija, na taj smo način doveli u probleme.

U tom delikatno stvaranom mozaiku trebale su biti posložene sve kockice da bi zasjao u željenom sjaju za plasman među četiri najbolja na Igrama. Ne može se zanemariti velik obrambeni učinak, činjenica da jedna momčad s velikim napadačkim potencijalom, kao ova europskih prvaka, prvi pogodak postigne tek u desetoj minuti.

– U našoj igri je sve funkcioniralo. Obrana je bila jako dobra s puno pravovremenih i čvrstih blokova, centri su također bili izvrsni. Imali smo i raspoložene šutere, tako da je sve zajedno bilo itekako izvrsno. Nakon svega samo mogu reći da mi je bio veliki gušt gledati ovu igru naše reprezentacije.

U priči je praktički nemoguće zaobići slavnog vratara Marka Bijača, koji boreći se s problemima u leđima i suparničkim pucačima, uspijeva izaći kao pobjednik. Suigrači su mirniji kada znaju tko im je iza leđa, tim bolje u koprodukciji s njim grade čvrstu obranu.

– Apsolutno je tako, Bijač je opet istaknut. U sportovima kao što su vaterpolo i rukomet, vratar je, kako kažu, postao »pedeset posto« ekipe. Važan je dobar golman, a sada je i obrana ispred Bijača bila dobro posložena, tako da je sve štimalo. Naravno da ti je lakše kada imaš takvu klasu iza sebe.

U šali s nekadašnjim nogometnim reprezentativcem Rijeke Vladimirom Lukarićem nakon sastanka uoči sarajevskog duela sa Željezničarom u stilu: »Luka, dogovorili ste se, dobit ćete«, uzvratio je: »Problem je što su se i oni dogovorili, a također znaju posao«. Ista je priča i za ovu reprizu finala EP-a, obje su momčadi detaljno snimile konkurenta kojeg ionako tako dobro poznaju, ispada da je hrvatska analiza bila točnija.

Roster

– U ovoj, kao i u brojnim drugim utakmicama, odlučuju razni sitni detalji, okrenu utakmicu na jednu ili drugu stranu. Ovoga puta je sudbina htjela da mi budemo pobjednici, naravno, naši dečki su to i zaslužili. Valja istaknuti i da je Španjolska cijeli turnir igrala odlično i u utakmici s nama je bilo tako, ali mi smo bili još bolji.

Osim neophodne kvalitete, Tuckovu momčad uz dobro prepoznatljivu fizionomiju igre krasi i mentalna čvrstina, nema neke euforije igrača poslije pobjeda ni velikog očaja nakon poraza. Bez obzira na oscilacije i padove tijekom Igara, hrvatska je ekipa, odišući mirnoćom i vjerom u sebe, ulijevala povjerenje.

– Ekipa nam je izvrsno balansirana na svim pozicijama, imamo veliki roster i svi podjednakom igraju. Tu su, recimo, odlični vratari, centri su nam izvanredni, i Vrlić i Lončar nam stvarno daju onu važnu dubinu napada. Kada je riječ o šuterima, imamo jako puno opcija za šut i tu uvijek netko nađe taj svoj dan, tako da smo i u napadu produktivni. I ja sam dojma da su dečki kroz cijeli turnir bili motivirani, ali i mirni. Tu svakako zasluge ima i izbornik Ivica Tucak, koji ih je jako dobro pripremio i sada samo treba tako nastaviti.

Riječki ljubitelji vaterpola su tim zadovoljniji što je prolaz u polufinale krčio i momak iz kluba s Kantride, Josip Vrlić, jedan od najboljih svjetskih sidruna, pravi Hinićev nasljednik u reprezentaciji.

– Drago mi je zbog Vrlića da je jedan takav igrač dobio priliku boriti se za odličja na Olimpijskim igrama. Jasno, želim mu ono najsjajnije, ako to bude moguće.

Konkurencija

Iz melodije u melodiju odvija se pariški život hrvatskih vaterpolista, u tom ih ritmu taman nakon što su razoružali španjolske revolveraše očekuje Mađarska, višedesetljetna velesila, momčad koju dugo nazivaju vaterpolskim Brazilom. Poslovično se uzdaje u individualnu kvalitetu igrača koji su skloni neočekivanim rješenjima, ekipa je to s osebujnim stilom, temperamentni Mađari uz agresivnu obranu brzo idu u napad u kojem su skloni improvizacijama. Jao si ga suparniku krene li ih karta, s druge strane se znaju demoralizirati i upadati u pogreške ne uspije li im taj njihov vaterpolski čardaš. Ivica Tucak, izbornik svjetskih prvaka, zagrmio je porukom da Hrvatska sad ide po zlato.

– Svi su četvrtfinalni susreti bili uzbudljivi, možda je tek naša utakmica bila rezultatski »najdalja«. U vaterpolu je jako velika konkurencija, turnir je izuzetno jak. Primjerice, Grci su ispali, Mađari su prošli Talijane na peterce. Tu je i reprezentacija Srbije koja ima veliki potencijal, na turniru ga nije opravdala, ali je Grcima pokazala da je četvrtfinale teško. Naša utakmica s Mađarima je vaterpolski klasik, njihova je reprezentacija također puna odličnih igrača.

Mi pak već godinu dana igramo u kontinuitetu, nedavni smo viceprvaci Europe, svjetski smo prvaci, a sad imamo mogućnost u jednoj godini osvojiti tri odličja, ja se nadam onom najsjajnijem na Olimpijskim igrama. U svakom slučaju, nismo u podređenom položaju, dapače, mislim da imamo kvalitetu više od njih. Ali, igra se na jednu utakmicu. Ovisi kakav će biti ulazak u igru, to onda usmjeri utakmicu, nadam se da će to ići u smjeru u kojem mi želimo.

Dobro je poznat mađarski pucački potencijal o kojem se vodi računa u spremanju hrvatskog recepta za željeni plasman u finale.

– Mađari imaju izuzetan broj dobrih šutera, spomenimo tek Manchercza, Jansika, Vamosa, također i dobre centre. Vidjeli smo i da imaju odličnog vratara. Pretpostavljam da će se naša ekipa na sve to pripremiti. Naglasak će biti, pretpostavljam, kao što je i rekao izbornik Tucak, na zajedništvu. Znači, da svi budu jedan blizu drugoga. Očekujem da će se igrati »na kost«. Vjerujem da se momčadi izuzetno dobro poznaju, da ćemo se taktički dobro pripremiti da susret odlučimo u našu korist, da će biti nadahnuća u onom bitnom trenutku.

Objava Hrvatski vaterpolisti danas traže finale OI: “Imamo kvalitetu više od Mađara, a adut nam je zajedništvo” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska vaterpolo reprezentacija (32)OI 2024. (79)Ostali sportovi (829)Sport (10555)