Mladi desničari koji pjevaju ustaške pjesme nisu ni svjesni kakvi su zločini počinjeni za vrijeme NDH

monitor - prije 12 sati - link

https://www.index.hr/vijesti/clanak/tko-su-bili-jure-i-boban/2588919.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d_0

Djelovanje Jure i Bobana nije imalo samo pozitivan utjecaj na političku vrhušku NDH nego i snažan utjecaj na narod. U pjesmi se nalazi i poznati stih: “Oj, ustaše, braćo mila, duboka je voda Drina.” Radi se o mitu o Francetiću koji je pregazio Drinu i tamo uspostavio hrvatsku granicu koji pronose ljubitelji ustaške NDH. No, Hrvatska nikada nije imala granicu na rijeci Drini. Postoje navodi o tome kako je izjavljivao da se ne smije ubijati Srbe, no sami Nijemci imali su zamjerke na njegov rad, tvrdili su da njegove jedinice vrše brojne pokolje nad srpskim stanovništvom.

Vjeruje se kako je osobno sudjelovao u hapšenju, zatvaranju i ispitivanju istaknutih Srba i Židova. Prema nekim dokumentima jasno je da je slao civile u Jasenovac. Ustaše su, po nalogu Rafaela Bobana, pritvorenike tukli toljagom danju i noću, turali im igle pod nokte, naređivali im da ližu pod i sol, od čega su nastupali srčani bolovi.

Sve su to reakcije na pjevanje ustaških pjesama u Imotskom pred Thompsonov koncert, za kojeg će reći da je isključivi domoljub, no koji nikad nije rekao ništa protiv ustaških simbola i pozdrava koju publika voli koristiti uoči i na njegovim koncertima. Index

Reagirali i stručnjaci, povjesničar Klasić rekao kako ga je sram živjeti u državi u kojoj treba zakonski zabranjivati pozdrave koje su koristili sluge i suradnici Adolfa Hitlera (Index)

Mladi desničari koji pjevaju ustaške pjesme nisu ni svjesni kakvi su zločini počinjeni za vrijeme NDHMonitor.hr.

pročitaj cijeli članak

**Vijest (1248)Društvo (58)NDH (13)ustase (10)