Pred mnogobrojnom publikom startalo jubilarno 500. izdanje Krčkog sajma

novilist - prije 8 sati - link

Startalo je jubilarno, petstoto izdanje Krčkog sajma koji Krčani još nazivaju i Lovrečevom. Manifestacija koja se svake godine tradicionalno održava od 8. do 10. kolovoza ove je godine, s obzirom na respekta vrijedan jubilej, umnogome bogatija, sadržajnija i raznovrsnija.

Osim po poznatim imenima koja ovog puta nose onaj glazbeni dio programa na gradskoj rivi, a među kojima je najzvučnije zasigurno ono Gipsy Kingsa (čijim će koncertnim nastupom ovogodišnja Lovrečeva završiti), danas startali Krčki sajam poseban je i »ojačan« i u tu prigodu vraćenom gastroponudom.

Trodnevni šušur koji u tom otočnome gradu ne propuštaju niti otočani, a ni u ovo doba godine na Krku uvijek brojni turistički posjetitelji, po već ustaljenome običaju počeo je povorkom članova povijesnih skupina koji su i ovog puta Krku vratili dašak njegove duge, bogate i zanimljive prošlosti.

Svečano na Kamplinu

Središnji sadržaj Lovrečeve, koju zajedničkim snagama organiziraju i priređuju predstavnici Turističke zajednice i Grada Krka, i ovog je puta sajam autohtonih proizvoda, uz predstavljanje tradicijskih zanata i vještina, prikaze srednjovjekovnih borbi i organizaciju tematskih radionica koncentriranih na slikovitome trgu krčke starogradske jezgre, Kamplinu.

– Lovrečeva predstavlja uzbudljivi vremeplov u kojem jednako uživaju naši posjetitelji, ali i sami sudionici, jer biti dio ovog događanja je jedinstveno iskustvo, ustvrdila je direktorica TZ-a grada Krka Ivana Kovačić.

I ove godine Lovrečeva nudi brojne sadržaje: radionice izrade vjenčića za glavu od suhog cvijeća, izradu sitnih suvenira od gline, izradu i oslikavanje privjesaka s inicijalom na glagoljici, filcanje vune i oslikavanje platnenih vrećica s motivima glagoljice.

Neizostavni dio je i prezentacija viteške opreme, a posebne su atrakcije viteške borbe, streličarski turniri te zabava uz fire show, ulične zabavljače i ostale elemente s daškom srednjovjekovnog života.

Naravno, u program su uklopljenji i nastupi folklornih skupina s područja grada Krka te Gradske glazbe Krk, kao i raspjevanog zbora Mići Boduli, nastavila je Ivana Kovačić s kojom smo razgovarali netom prije povorke Knezova krčkih Frankopana i njihovih gostiju, koja je kulminirala svečanošću otvorenja 500. Krčkog sajma na Trgu Kamplin.

Prošlost i sadašnjost

Lovrečeva je itekako poznata i po vrhunskim zabavnim sadržajima na samoj rivi, a organizatori su se pobrinuli da jubilej bude obilježen najbogatijim programom dosad, kao i nizom novih atraktivnih sadržaja.

Osim već spomenutih Gipsy Kingsa, na trodnevnom se Krčkom sajmu još predstavljaju i Petar Grašo, ponajbolji europski Coldplay tribute band – Liveplay, ali i Parni valjak, uz nastupe jakih domaćih glazbenih snaga u vidu Infinity Banda i popularnog DJ-a Luce Montecchia koji će zadužen biti za veliki disco party u petak.

Uz bogatu ponudu krčkih ugostitelja, u gradu Krku je ove godine u povodu Krčkog sajma svima na raspolganju i kvalitetan izbor hrane i pića na četiri lokacije. Ugostiteljska ponuda (svakodnevno od 18 do 2) ove godine spaja povijest i sadašnjost pa se na prigodnim ugostiteljskim punktovima može pronaći odlična ponuda vina i domaćih rakija, osvježavajućih pića, ali i koktela.

Na Ribarskom mulu smještena je zanimljiva »pop up« zona pod nazivom »Taste of Summer«, uz ponudu autorskih zalogaja, ljetnih pića i slatkih delicija.

Chef Deni Srdoč

Svoju bogatu ponudu ondje prezentiraju Destilerija Suza, Thomas Henry truck i Liquere corner by Canella, a posjetitelji Krka mogu se zasladiti i na Di Mare te Valle Losca cornerima. U sklopu ove zone svakako treba izdvojiti Food Experience by Deni Srdoč, gastropunkt renomiranog krčkog chefa i »vlasnika« Michelinove zvjezdice.

– Posjetitelji na Hiddenovom corneru mogu uživati u tri autorska jela koja su inspirirana autohtonim otočnim receptima u modernom twistu, rekao je chef Deni Srdoč. Pripremljeni zalogaji nadahnuti su mikrolokalitetom »Kvarner mare e monti«, a za pripremu koristimo isključivo namirnice lokalnog porijekla.

Naši meniji uključuju krčke šurlice, jadranske sipe i hobotnice te janjetinu s otoka Krka. Organizatori Krčkog sajma zaista su pripremili odličan program i veseli me sudjelovanje u ovogodišnjem izdanju sajma s pažljivo pripremljenim tradicionalnim jelima prilagođenim suvremenim tehnikama kuhanja, zaključio je ovaj nadaleko poznati hrvatski chef koji svoja kulinarska znanja i vještine, u posebnim prigodama kao što je ovogodišnji sajmeni jubilej, ne propušta predstaviti svojim sugrađanima.

Objava Pred mnogobrojnom publikom startalo jubilarno 500. izdanje Krčkog sajma pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

krk (143)lovrečeva (4)Otoci (252)Rijeka & Regija (1163)