DP odgovorio Viskoviću: Ujević je počeo kao pravaš i Hrvat i umro kao Hrvat

narod - prije 4 sata - link

VISKOVIĆUVISKOVIĆU

Uoči koncerta “Imotski ne zaboravi” kip pjesnika Tina Ujevića ogrnut je zastavom HOS-a. Ta scena nije sjela književnom kritičaru Velimiru Viskoviću koji je poručio da je “Tin bio vatreni pobornik jugoslavenstva”. Odgovorio mu je Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije podsjetivši ga da je Ujević počeo kao “veliki pristaša pravaške ideologije”.

Iz DP-a Splitsko-dalmatinske županije poručili su Viskoviću da je sramotno pjesnika poput Ujevića svoditi tek na političku osobu. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Velimir Visković njeguje imidž velikog erudita. Voli se nazivati književnim kritičarem i esejistom, a više od svega voli komentirati dnevno politička i društvena zbivanja.

>Tko je Velimir Visković – leksikograf koji slavi totalitarnu državu?

Sada nas je ‘počastio’ svojim razmišljanjima o političkim preferencijama velikog Tina Ujevića. Visković je oštro ukorio mladež koja je u Imotskom spomenik Tina Ujevića uresila HOS-ovim obilježjima. Tako Visković educira mladež kako je veliki Tin bio pobornik jugoslavenstva te kako je živio i radio u Srbiji.

Sve je to istina, ali kao i obično ključ je u onim stvarima koje je Visković prešutio.

>Thompsonov menadžment Milanoviću i pučkoj pravobraniteljici: ‘Odavno ste pročitana knjiga’

Veliki Tin je već za gimnazijskih dana bio veliki pristaša pravaške ideologije. Tijekom Prvog svjetskog rata kao i mnogi drugi bio je pobornik jugoslavenskog ujedinjenja. Vrlo brzo se uvjerio kako je jugoslavenstvo krinka za velikosrpstvo i razočarava se u ovu ideju. Također, Visković je prešutio i kako je druga Jugoslavija oduzela građanska prava Tinu Ujeviću zbog rada u državnoj novinskoj agenciji tijekom Drugog svjetskog rata.

>Domovinski pokret: Milanovićev napad u maniri udbaških doušnika

Kao književni kritičar Visković čini neoprostivu pogrešku i veličinu kao što je Tin svodi tek na političku osobu. Tin je prije svega veliki pjesnik, a onda sve ostalo. A ako mu trebamo odrediti životnu političku filozofiju onda ćemo kazati kako je počeo kao pravaš i Hrvat i umro kao Hrvat”, poručili su iz DP-a na Facebooku.

Visković: Više je bio budist nego katolik

Visković je jučer podijelio fotografiju mladih pokraj kipa Tina Ujevića ogrnutog u HOS-vu zastavu. Fotografija je nastala prije koncerta u Imotskom na kojem su nastupali Mate Bulić, Marko Perković Thompson i Dražen Zečić. Visković je optužio “bezazlene ljepuškaste djevojčice” da “pojma nemaju da je veliki Tin bio vatreni pobornik jugoslavenstva”.

>Nevjerojatna atmosfera u Imotskom: Thompson zapjevao pred 30 tisuća ljudi

“Gledam ovu fotku na kojoj je Tin Ujević okićen zastavom HOS-a s pozdravom Za dom spremni! Sasvim sam siguran da te bezazlene ljepuškaste djevojčice pojma nemaju da je veliki Tin bio vatreni pobornik jugoslavenstva. Da je nakon 1. svjetskog rata primljen u državnu službu, što je on, pripadnik jugoslavenske nacionalističke omladine i član Jugoslavenskog odbora, silno želio, vjerojatno bismo imali slučaj sličan Andrićevu.
Znaju li te curice da su mu prve tri zbirke pjesama objavljene u Srbiji i Crnoj Gori na ekavici?

>Milanović se opet obrušio na pozdrav ‘za dom spremni’ nakon koncerta u Imotskom

One sigurno misle kako je njihov Imoćanin/Vrgorčanin bio nekakav veliki katolik, ali njegova vjera bila je vrlo nepostojana. Lelujava – više je bio budist nego katolik.
Žao mi je koliko je njihovo neznanje. A nisu imali ni od koga povijesnu istinu naučiti!”, napisao je Visković.

Objava DP odgovorio Viskoviću: Ujević je počeo kao pravaš i Hrvat i umro kao Hrvat pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Domovinski pokret (355)Hrvatska (3721)imotski (56)Izdvojen članak (326)