“Gradovi pod suncem”: U Galeriji Toš otvorena samostalna izložba Borisa Kačića

novilist - prije 5 sati - link

Samostalna izložba Borisa Kačića, »Gradovi pod suncem«, koja predstavlja spoj različitih motiva te neobičnih prizora, a autor »opisuje ljude, ocrtava gradove, uočavajući detalje oblikuje vještu slagalicu rasplesanim crtežem i sjajnim rasponom kolorita« pod nazivom »Gradovi pod suncem«, otvorena je u Galeriji Toš u Puntu.

Neobični i povezani prizori

Kako ističe kustosica Rodin, izložba Borisa Kačića predstavlja »zanimljiv spoj različitih motiva, inspirativnih i neobičnih prizora koji poput priča teku i nadovezuju se jedni na druge«.

– Taj niz poetika pretače se tvoreći ugođaj toplih ljetnih večeri, bilježeći raspoloženja i osmjehe. Kroz njih umjetnik slavi život, onaj obični, intimni trenutak susreta i neponovljivih trenutaka. On opisuje ljude, ocrtava gradove, uočavajući detalje oblikuje vještu slagalicu rasplesanim crtežem i sjajnim rasponom kolorita.

Oslikavajući kvarnersku svakodnevnicu stvoren je kaleidoskop jednoga trenutka vremena. Na mnogim slikama prisutna je modra pučina, na njoj ribari love ribu, brodovi snivaju u luci, pa čak i onda kada autor ne prikazuje more, njegova energija izbija kroz dominantno plavetnilo boje, kroz jedan mediteransko snažan način opisivanja i predstavljanja stvarnosti.

Iznad stijena uzdižu se zbijeni gradići, iz okvira proviruje mačka, portretirani par gleda nas izravnim pogledom; sve to upućuje na zamjetnu emociju koja umjetnika pokreće. Stvaralački čin za njega je maštovita igra, bazirana na realnosti, ali u isto to vrijeme on se od nje odmiče smjelim nadrealističkim impresumom, piše u predgovoru.

»Višeslojne strukture, smioni pomaci i sloboda razmišljanja«, pojašnjava Rodin u katalogu izložbe, »slijede logičan razvoj njegovih uradaka«.

– Slike su spoj više elemenata, on stvarnost mijenja i dorađuje, ekspresivno i u pokretu, u dodirima svjetlosti, te istim pristupom opisuje čovjeka ili ribu, ovcu, psa, dvorište i ulicu, jer sve je jednako vrijedno, karakterno njegovo.

Stil je uvijek prepoznatljiv noseći svoju osobnost, kvalitetu i značaj, no usprkos toga svaki novi ciklus kreira posebnosti i dinamiku. Stoga, izloženi radovi imaju svoju zajedničku tvornost koju možemo primijetiti u ornamentalnom rasteru pozadine i bjelini linije.

Autor svijetlim tragom plete svoje oblike, tvoreći elemente poput, čipke, cvjetova, morske pjene. Neposrednost i neopterećenost toga poteza kistom doprinosi općem ozračju i atmosferi koja je unatoč gusto i smjelo ispunjenom platnu uvijek lagana i prozračna, opisuje.

Zavodljivi i skladni elementi

Kako dalje tumači mr. sc. Jasna Rodin, »suglasje poetike crteža i raznoraznih površina tvori neočekivane perspektive, iznenađujuće vizure i harmonične asocijativne naznake. Složeni preplet ispunjen je razrađenim elementima zavodljivima i skladnima«.

Unutar rastera linija i zapletenih struktura prostiru se prepoznatljive forme i predstavljeni svijet. Svaki definirani oblik sastavljen je od bogatih, apstraktnih nota koje bi isto tako neposredno i silovito mogle funkcionirati samostalno.

Sve to čini kvalitetnu i punu sliku, zanimljive i izmaštane perspektive koje odaju metjeovsku vještinu, jer ispod te lagane i naizgled spontane kreacije stoji sugestivna i promišljena osnova jednog zrelog i razrađenog umjetničkog djela.

Kombinacijom iskustva, dovitljivosti i poetičnosti Boris Kačić gradi prema svom osjećaju prepunom ležernosti i slobode, nastali prizori uvode nas u njegove lucidne i inventivne misli.

Njegovi radovi na neki način nam obogaćuju percepciju navodeći nas da stvarnost doživimo i sagledamo otvorenije, drukčije, da slobodno i neposredno poput djeteta širom otvorenih očiju uronimo izvan zadanih okvira i otkrijemo svu ljepotu i suštinu života gradova pod suncem, zaključuje Rodin.

O autoru

Boris Kačić rođen je 1962. u Rijeci. Zvanje profesora likovne kulture stekao je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i od tada kontinuirano stvara i izlaže. Devedesetih godina postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a godine 1991. odlazi u Švedsku gdje nastavlja s radom i usavršavanjem te izlaže samostalno i skupno.

U Švedskoj je radio kao profesor likovnih predmeta u raznim školama te bio članom KRO-a, Nacionalne organizacije likovnih umjetnika Švedske, i IAA -a, Internacionalnog udruženje umjetnika. Budući da je dugo godina djelovao u struci, pozvan je i da bude članom različitih umjetničkih žirija.

Cijelo vrijeme aktivan je na likovnoj sceni, održao je brojne samostalne izložbe kao i sudjelovao na mnogim skupnim selektiranim izložbama u zemlji i inozemstvu (SAD, Njemačka, Italija, Austrija). Dobitnik je međunarodnih nagrada i priznanja.

U Lovran se vraća 2013. godine, gdje djeluje kao samostalni umjetnik te otvara obrt Boris Kačić – Art/obrt za umjetnost i dizajn te vodi vlastitu galeriju/atelje.

Objava “Gradovi pod suncem”: U Galeriji Toš otvorena samostalna izložba Borisa Kačića pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Izložbe (49)Kultura (827)Otoci (252)Rijeka & Regija (1164)