Najavljen Mandrać-Mandracchio: Volosko krajem kolovoza postaje umjetnička oaza

novilist - prije 5 sati - link

Već tradicionalno, Volosko će postati umjetnička oaza krajem kolovoza kada će po 37. put biti mjesto susreta za mnogobrojne lokalne i inozemne slikare koji će sudjelovati na Mandraću-Mandracchiju 2024., kao i za mališane koji će slikati na Malom Mandraću.

Na konferenciji za medije u Galeriji Artsada u Voloskom ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković i Aleksandar Monar, koordinator programa uime organizatora, predsjednica Zajednice Talijana grada Opatije Sonja Kalafatović i tajnica Norma Tuliak Srbulj uime suorganizatora, zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić uime pokrovitelja manifestacije, akademski slikar Claudio Frank uime međunarodnog stručnog žirija te Matea Bakotić, vlasnica galerije Artsada u Voloskom, kao partner manifestacije, najavili su propozicije natječaja i popratni program koji će se u Voloskom održati u sklopu Mandraća.

Mali Mandrać održava se u subotu 24. kolovoza od 9 do 12 sati, a prijaviti se mogu djeca u tri kategorije: do 5, od 5 do 10 te od 11 do 15 godina starosti. Pribor za slikanje donose sami, prema svom odabiru, dok će podloge osigurati Zajednica Talijana grada Opatije – najavile su Sonja Kalafatović i Norma Tuliak Srbulj.

Dok čekaju proglašenje najboljih i uručenje nagrade – poklon-bona opatijske trgovine Melior, djeca u 12 sati u Domu Liburnija mogu, uz slobodan ulaz, pogledati kazališnu predstavu Matea Brajeka i Lorene Žuvić “Monster Muncher”. Predstavu na engleskom jeziku praćenu hrvatskim titlovima izvodi Kazalište za djecu i mlade Pygmalion iz Voloskog.

Prijave na pultu

Ernie Gigante Dešković i Aleksandar Monar predstavili su propozicije i događanja glavnog dana manifestacije. U nedjelju 25. kolovoza autori iz zemlje i inozemstva prijavljuju se na pultu organizatora od 9 do 12 sati, u jednoj ili obje kategorije natječaja: Mandrać-Mandracchio 2024. i Ex Tempore.

Radove prijavljene za prvu kategoriju, njih neograničeni broj, izlažu uz istaknutu oznaku organizatora na lokacijama u staroj gradskoj jezgri Voloskog. Slikari koji svoje radove stvaraju na licu mjesta i time konkuriraju za nagrade u kategoriji Ex Tempore svoje gotove radove izlažu na lukobranu u 13 sati na ocjenjivanje žiriju.

Svečana dodjela nagrada održat će se istog dana u 19 sati kada će međunarodni stručni žiri u sastavu Claudio Frank, akademski slikar i predsjednik žirija, Ervin Dubrović, povjesničar umjetnosti, te Olga Butinar Čeh, povjesničarka umjetnosti iz Slovenije, proglasiti autore najuspješnijih radova.

Gigante Dešković naglasio je da pobjednike ove godine očekuje izdašan nagradni fond, prvenstveno zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Opatije. Tako će u kategoriji Mandrać-Mandracchio prvonagrađeni dobiti 3.000 eura, druga nagrada iznosi 1.000 eura, a treća 600 eura. U kategoriji Ex Tempore prva nagrada iznosi 2.000 eura, druga 800 eura, a treća 400 eura.

Zajednička izložba

– Prvonagrađeni radovi ostaju u trajnom vlasništvu organizatora, ustanove Festival Opatija, koja će pobjednicima u obje kategorije također organizirati zajedničku izložbu u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u listopadu odnosno studenom – istaknuo je Monar.

Iako svake godine na Mandraću sudjeluju i inozemni autori, ponovo su na sudjelovanje pozvani umjetnici iz gradova prijatelja grada Opatije, što je predstavila Kristina Đukić. Sudjelovanje su zasad potvrdili autori iz Balatonfüreda u Mađarskoj i Bad Ischla u Austriji, a čeka se odgovor i iz Castel San Pietra Terme u Italiji.

Idejni začetnik manifestacije Mandrać-Mandracchio, cijenjeni akademski slikar iz Voloskog Claudio Frank, izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom tradicijom manifestacije i zahvalio organizatorima koji njegovu ideju svake godine pretaču u stvarnost.

On će svoje radove publici izložiti na aukciji slika u subotu 24. kolovoza u 20 sati, a istovremeno će, uz Esperanzu Claudiu Frank na violini i Natalyju Marychevu na klavijaturama, predstaviti i svoje glazbeno umijeće na violini.

Izložba i koncert

Nastavljena je suradnja kojom se najavljuje početak ovogodišnje manifestacije. Matea Bakotić, vlasnica galerije Artsada u Voloskom, pozvala je zainteresirane na otvorenje izložbe “Ususret Mandraću” u srijedu 14. kolovoza s početkom u 20 sati na kojoj će biti izloženi odabrani radovi prošlogodišnjih pobjednika Mandraća.

Izložba se može razgledati od četvrtka do nedjelje od 17 do 22 sata, a ostaje otvorena do 25. kolovoza. Ovogodišnji Mandrać tradicionalno će se zatvoriti glazbenim programom: nakon proglašenja pobjednika i dodjele priznanja i nagrada, u nedjelju oko 20 sati nastupit će Elvis Stanić et Le Petit Groupe (Alba Nacinovich i Leo Škec) s prigodnim repertoarom.

Objava Najavljen Mandrać-Mandracchio: Volosko krajem kolovoza postaje umjetnička oaza pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (298)Rijeka & Regija (1164)Volosko (6)