Krčkim vatrogascima vrijedna donacija Marina Punat Grupe

novilist - prije 5 sati - link

Profesionalni gasitelji Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka ovog su tjedna dobili vrijednu donaciju predstavnika Marina Punat Grupe.

Iz spomenutog nautičarskog centra otočnim je vatrogascima danas predana vatrogasna oprema odnosno komplet vatrogasnih prekrivača namijenjen borbi s vatrom koja, svjedočimo tome sve češće, može buknuti na električnim vozilima.

U ime te uspješne poslovne grupacije donaciju su predali direktor Brodogradilišta Punat, Mario Wagner, direktorica Marine Punat, Renata Marević te direktor Marina Punat Grupe, Marijan Topolovec, dok je u ime JVP Grada Krka, poklonjenu vatrogasnu opremu primio zapovjednik otočne vatrogasne postrojbe, Goran Grubišić.

Postoje rizici od požara litijevih baterija u električnim vozilima koje je vrlo teško i zahtjevno sigurno gasiti. Takvi požari nakon zapaljenja gore i bez prisutnosti kisika, i to na temperaturama većim od 1.100 stupnjeva Celzijusa, rekao je na predstavljanju nove opreme krčkih vatrogasaca zapovjednik Grubišić.

Oprema koju su predstavnici Marina Punat Grupe nabavili i ovog tjedna uručili otočnim gasiteljima ponajprije će služiti kako bi u slučaju zapaljenja elektro automobila prigušila vatra i spriječilo njeno daljnje širenje.

Nakana vatrogasnih prekrivača jest ponajprije lokalizacija požara, smanjivanje onečišćavanje atmosfere dimovima te omogućavanja postupnog, kontroliranog hlađenja požara odnosno zapaljenoga automobila, bilo vodom ili pjenom preko vatrogasne deke, predstavljeno nam je u ovoj prigodi.

Kad krene požar litijevih baterija, nije ga moguće ugasiti. Baterija će izgorjeti do kraja pa ova deka sama po sebi neće ugasiti požar, ali ga može lokalizirati, prigušiti i spriječiti da se vatra proširi na okolna vozila, objekte ili plovila, nastavili su predstavnici donatora i doniranih krčkih vatrogasaca koji nisu skrivali da će im, obzirom na sve veći broj električnih vozila na cestama i parkinzima, darovana im oprema i više no dobro doći.

– Ova oprema služit će za gašenje požara na električnim vozilima na području cijelog otoka, istakla je direktorica Marine, Renata Marević, ukazavši i da je iz godine u godinu i na parkinzima tog otočnog nautičarskog središta sve veći udio električnih automobila.

Nakon primopredaje vatrogasne opreme, održana je i kratka prigodna demonstracija načina uporabe vatrogasnog prekrivača kod požara na električnim vozilima, odnosno kod zapaljenja litijeve baterije.

Inače, donacija je vrijedna 6,8 tisuća eura, a osim vatrogasnog prekrivača dimenzija 9 x 6 metara izrađenoga od silicij-oksidnih vlakana koji tijekom višekratne uporabe može čak 48 sati podnijeti temperaturu od čak 1,6 tisuća celzijevih stupnjeva, u kompletu koji je sad na raspolaganju otočnim gasiteljima nalaze se i aerosolne bombe za prigušivanje i hlađenje požara, kao i vatrogasne deke manjih dimenzije (2 x 2 metra) namijenjene gašenju manjih požara, poput onih na dimnjacima.

Objava Krčkim vatrogascima vrijedna donacija Marina Punat Grupe pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

krk (142)Otoci (252)Rijeka & Regija (1164)vatrogasci (234)