Beč: Osumnjičeni za planirani terorizam povezani s Islamskom državom

narod - prije 4 sata - link

Sva tri koncerta američke zvijezde Taylor Swift koja su se danas, sutra i prekosutra trebala održati u Beču otkazana su zbog prijetnje terorizmom. Policija je uhitila mladiće u dobi od 19 i 17 godina. Kako piše Reuters, devetnaestogodišnjak je povezan s Islamskom državom.

Devetnaestogodišnji Austrijanac koji je osmislio zavjeru za napad na obožavatelje Taylor Swift na koncertu u Beču bombom ili nožem, zakleo se na vjernost Islamskoj državi, objavile su vlasti u četvrtak.

Glavni osumnjičenik, koji ima sjevernomakedonske korijene, dao je potpuno priznanje u pritvoru, rekao je glavni direktor Austrije za javnu sigurnost Franz Ruf na konferenciji za novinare. Zakleo se na lojalnost vođi militantne skupine IS na internetu. Kemikalije i tehničke uređaje u svom domu u gradu Ternitzu pripremajući se za napad, dodao je Ruf.

>Otkazani koncerti Taylor Swift u Beču: Dvije osobe planirale teroristički napad

19-godišnjak, čije ime nije navedeno, planirao je napad eksplozivom ili nožem na oko 20.000 ljudi koji su se trebali okupiti pred stadionom, budući da nije imao ulaznicu za koncert, rekao je šef nacionalne obavještajne službe Omar Haijawi-Pirchner.

“Trenutno nema informacija da su drugi koncerti predmet ove prijetnje”, dodao je na konferenciji za novinare.

Još dvojica austrijskih mladića u dobi od 17 i 15 godina također su uhićena u srijedu zbog planiranog napada. Kako pišu njemački mediji, 17-godišnjak je također austrijski državljanin, no ima hrvatsko-turske korijene.

Koncerti česta meta islamista

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner rekao je da su strane obavještajne agencije pomogle u istrazi jer austrijski zakon ne dopušta praćenje aplikacija za slanje poruka.

Organizator događaja Live Nation pozvao je fanove grupe Coldplay, koja bi trebala svirati na istom stadionu 21. kolovoza, da ostanu mirni i rekao je da je u kontaktu s vlastima.

“Koncerti su često omiljena meta islamističkih napadača, veliki koncerti”, rekao je Karner, nabrajajući napad na parišku dvoranu Bataclan 2015. i bombaški napad na Manchester Arenu u kojoj je svirala američka pop zvijezda Ariana Grande 2017.
Planirani napad također je podsjetio na zavjeru trojice osumnjičenika povezanih s IS-om protiv gay parade u Beču prošle godine.

Objava Beč: Osumnjičeni za planirani terorizam povezani s Islamskom državom pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

beč (20)eu (254)Izdvojen članak (324)napad (192)Taylor Swift (37)terorizam (26)