Premec je podsjetio da su u PU Osječko-baranjskoj dojavu o požaru zaprimili od građana u 15,13 sati te da su izlaskom na teren zajedno s vatrogasnom postrojbom poduzeli prve mjere zaštite.

Očevid je na mjestu događaja obavljen u jutarnjim satima u četvrtak u suradnji s Državnim odvjetništvom i kolegama iz Ravnateljstva Civilne Zaštite, te je utvrđeno da je do požara došlo uslijed kratkog spoja na dalekovodu koji se nalazi odmah iznad otpada te tvrtke.

Zbog vjetra je došlo do podizanja aluminijske folije, koja je na dalekovodu izazvala kratki spoj a on uzrokovao eksploziju i požar koji se dalje proširio na otpad, objasnio je Premec dodajući kako policijski službenici i dalje provode izvide zajedno s nadležnim institucijama o čemu će izvijestiti i Državno odvjetništvo.

Mato Lukić, načelnik Stožera Civilne zaštite OBŽ, ustvrdio je da zdravlje građana nije bilo ugroženo i da mjerne stanice nisu pokazale odstupanja za ovaj dio godine.

Što se tiče istraga o uzrocima i posljedicama požara u listopadu prošle godine Lukić je rekao da je sve u nadležnosti Inspektorata, a da Stožer nalaze još uvijek nije dobio na uvid.

“Inspektorat nas je izvijestio da je tvrtka Drava International pod stalnim nadzorom nakon požara u listopadu i da je obavljeno desetak inspekcija te doneseno niz novih rješenja i uputa koje tvrtka mora realizirati, istaknuo je Lukić.

Izvijestio je kako je Drava International prekategorizirana na višu razinu što bi preventivno trebalo utjecati na ovakve događaje.

Lukić je potvrdio kako je tijekom prijepodneva razgovarao s ministricom zaštite okoliša i zelene tranzicije Marijom Vučković  i dogovorio sastanak u narednih 10 dana s temom izbijanja požara ne samo u Drava Internationalu već i sličnih na područjima cijele Hrvatske s obzirom da je u posljednjih godinu dana izbilo nekoliko sličnih požara.

“Smatram da ima prostora u mijenjanju zakonske regulative kako bi se ovakve stvari prevenirale i svele na najmanju moguću razinu. Dosta se ovakvih tvrtki koje zbrinjavaju otpad nalaze blizu stambenih naselja i želimo s ministricom vidjeti što se može napraviti”, poručio je Lukić.

Goran Ivković, zapovjednik JVP-a Osijek, kazao je da su požar lokalizirali u 16,26 sati a da je negdje oko 19:14 sati požar u potpunosti ugašen.

“Zbog osiguranja požarišta jedno vatrogasno vozilo s dva vatrogasca je ostalo tijekom noći u dežurstvu kako bi osiguravali požarište od eventualnog ponavljanja požara te sačuvali tragovi. Tijekom jutra proveden je očevid na kojemu su pomagali i vatrogasci”, istaknuo je Ivković.

Naglasio je kako nije bilo ozlijeđenih, objekti su obranjeni a  nije bilo ni oštećenja vatrogasne opreme u većoj mjeri.

Načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da je u intervenciji gašenja požara sudjelovalo 107 vatrogasaca iz 16 postrojbi i 31 vozilom a pomogle su i sve druge žurne službe gradskih tvrtki i Crvenog križa.

“Nije bilo značajne ugroze i zagađenja zraka za stanovništvo jer je sav dim vjetar odnio na nenaseljeno područje. Požar je bio znatno manji od onoga u listopadu prošle godine i posljedice su značajno manje”, naglasio je Vulin.