Milanović se opet obrušio na pozdrav ‘za dom spremni’ nakon koncerta u Imotskom

narod - prije 6 sati - link

Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovno se obrušio na pozdrav “za dom spremni” nakon snimki uoči i nakon koncerta “Imotski ne zaboravi”. Pozvao je državne institucije, zadužene za javni red i mir, na reakciju. Premijera Plenkovića i njegovu Vladu prozvao je jer je “ustaški pozdrav dobio dvostruke konotacije”.

Milanovićevu objavu prenosimo u cijelosti:

“Ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvojbeno slave režim tzv. NDH-a što se sinoć na žalost moglo vidjeti i čuti u Imotskom, prije i tijekom jednog koncerta – nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj! I ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštivanje zakona.

>Analiza Milanovićevog mandata: Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada

Zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio je dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrijebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. U danima ponosa i slave, kada obilježavamo veličanstvenu pobjedu u Oluji i slobodu koju su nam donijeli hrvatski branitelji, žalosno je gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u sjenu junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promoviraju one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti. Tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom Hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumiju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti”, poručio je Milanović na Facebooku.

>Dvostruki kriteriji: ‘Slava Ukrajini’ danas govore svi, a ‘Za dom spremni’ policija dolazi na vrata

Napadi na HOS zbog ‘ZDS’

Podsjetimo, Milanović je i ranije kritizirao sve oni koji koriste ova obilježja i poklike. Tako je redovno napadao HOS, koji je djelovao u Domovinskom ratu i čiji su pripadnici dali živote i veliki obol obrani Hrvatske, jer na svom grbu ima pozdrav “Za dom spremni”.

>Milanović opet vrijeđa branitelje: Pet činjenica koje trebate znati o HOS-u

Za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, 2020. je rekao: “To treba maknut, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom… Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom”.

>Pet dana zatvora dvojici muškaraca koji su uzvikivali ‘Za dom spremni’ i dizali desnicu u Koloni sjećanja

S obljetnice Bljeska u Okučanima 2020. je otišao jer se jedan muškarac pojavio se u HOS-ovoj majici. Isto je napravio 2021. na komemoraciji za poginule branitelje u VRO “Maslenica” jer su se na komemoraciji pojavili pripadnici HOS-a s HOS-ovim obilježjima.

Objava Milanović se opet obrušio na pozdrav ‘za dom spremni’ nakon koncerta u Imotskom pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

domovinski rat (38)hos (6)Hrvatska (3712)imotski (32)Izdvojen članak (313)marko perković thompson (62)za dom spremni (14)zoran milanović (395)