Završen creski Semenj, bila je to trodnevna fešta za vrhunac turističke sezone

novilist - prije 7 sati - link

CRES – Bogatom lutrijom koju tradicionalno organizira Udruga umirovljenika, nakon koje je uslijedio koncert domaćih klapa Burin i Teha, zaključen je Semenj, središnja ljetna manifestacija koja tradiciju vuče još iz 16. stoljeća. Semenj, kako Cresani nazivaju sajam, nastao je oko blagdana Gospe Snježne kojoj je posvećena župna crkva, a trajao je i do tjedan dana kako bi se otočani stigli opskrbiti svime potrebnim od putujućih trgovaca, ali i zabaviti uz ulične glazbenike. U suvremeno doba transformirao se u trodnevnu feštu kojom se obilježava vrhunac turističke sezone, a za to vrijeme cijeli se Cres pretvara u pozornicu s renesansom kao osnovnom temom svih događanja.

Stoga su i ove godine creske renesansne palače i srednjevjekovna kula uključeni u program Semnja, u njima su postavljene izložbe, a ispred njih se održavali glazbeni nastupi. Na ulicama i trgovima stare gradske jezgre demonstrirale su se razne vještine, a mogle su se vidjeti scene iz starih vremena kao što su grupe odjevene u renesansnu odjeću ili improvizirane konobe na otvorenom u kojima se slučajni namjernici mogu okrijepiti ili zapjevati. Posebno su bili atraktivni starinski vrtuljak za djecu i kovačnica smješteni na Consu, a ispred muzeja mogla se zaigrati gotovo zaboravljena igra trilja.
Tijekom Semnja mogle su se razgledati razne izložbe: Celestial Bojane Vuksanović u kuli, Heraldički Cres i Tri priče o palači Arsan u Creskom muzeju te Homage to Cres Nenada Martića u Palači Moise. Svi koji su željeli više naučiti o Cresu, njegovoj povijesti i baštini, mogli su se uključiti u vođene kostimirane ture gradom i palačom Moise, te razgledati zanimljive izložbe na otvorenom posvećene orlečkom folkloru, creskom dijalektu i starim pjesmicama, a svojevrsni muzej na otvorenom čine i tradicionalne drvene barke u malom mandraću.

Sajmeni dio manifestacije organiziran je na Šetalištu 20. travnja gdje su bili postavljeni štandovi na kojima su se mogli kupiti razni autohtoni lokalni proizvodi, ali i nakit, torbe i slike od gostujućih trgovaca. Oni kreativniji i sami su se mogli okušati u radionici slikanja Craft & Wine by Crearta ili radionici filcanja mirisnih cvjetića od lavande udruge Ruta.


Posljednjeg dana Semnja podijeljeni su pehari i medalje najboljima na raznim turnirima i sportskim natjecanjima održanim uoči Semnja kao što su briškula i trešete, šah, jedrenje, košarka i udičarenje.
Svaku ljetnu manifestaciju, pa tako i ovu, prati i atraktivna glazbena ponuda pa su na raznim lokacijama nastupali Dianora Fučić, Dario Sabol i domaća skupina Versi, jazz glazbenici Vanja Čerić, Filip Flego i Boris Šaronja, svirači na mehu Mario Mužić i Toni Fučić, Edo Flego na harmonici, PachaMama Street Connection i grupa Insula, dok je glavna zvijezda ovogodišnjeg Semnja bio splitski sastav TBF.

Objava Završen creski Semenj, bila je to trodnevna fešta za vrhunac turističke sezone pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

cres (43)Otoci (249)Rijeka & Regija (1170)turizam (271)