Završen ultramaraton u spomen na branitelje: Branko Šubić nakon 320 kilometara stigao u Petrinju

narod - prije 7 sati - link

šubićšubić

Branko Šubić je uspio. Nakon više od 320 prijeđenih kilometara u sedam dana, uspio je u svom naumu da poveže krajnji zapad Hrvatske, Savudriju, sa svojim gradom Petrinjom. Jučer je u 4 sata krenuo iz Topuskog u posljednju sedmu etapu ultramaratona, kako bi na vrijeme stigao na program proslave Dana branitelja Grada Petrinje i Dana oslobođenja Petrinje. Cijela posljednja etapa u dužini od 36 km bila je nabijena emocijama za čovjeka koji je po dolasku ovako definirao glavni cilj svoje akcije:

– Na ovaj način pokušavam skrenuti pažnju na sve braniteljice i branitelje koji su dali svoje živote za neovisnu i slobodnu Hrvatsku, jednostavno ne dopustiti da ih se zaboravi. Isto tako i na živuće branitelje koje nikada ne volim izostaviti, kolege branitelje što su sudjelovali i dali svoj obol u Domovinskom ratu – rekao je Šubić.

>Branko Šubić za branitelje: Etapni ultramaraton od Savudrije do Petrinje

Već od starta u Topuskom pratili su ga mladi atletičari iz AK Glina, a usput su mu se pridružili i bajkeri, biciklisti te brojni drugi sportaši. Po dolasku na Pigik su ga savladale emocije, posebno kada mu se pridružio unuk Ivano odjeven u istovjetnu opremu kao i Branko, te s hrvatskom zastavom u rukama.

Dočekali su ga gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes, njezin zamjenik Ivan Prskalo, kao i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, te izaslanik sisačko-moslavačkog župana, državni tajnik Domagoj Orlić. Ovo je bio četvrti po redu etapni ultramaraton iz projekta “Branko Šubić za branitelje”, i sudeći po Šubićevim riječima najteži do sada.

– Ovo nije moj najduži ultramaraton, npr. 2021. sam prešao 520 km, ali je definitivno bio najzahtjevniji. Prije svega zbog velikih visinskih razlika, između ostalog sam morao savladati Učku, usponi od 18 posto, spustovi od 18 do 20 posto, sve u svemu jako zahtjevno. Dio razloga leži i u nedostatku treninga u pripremnom periodu jer zbog poslovnih obaveza i logističkih priprema za akciju jednostavno nisam imao vremena pripremiti se kako treba. Iz toga su proistekli i bolovi u koljenu, što se onda odrazilo na gležanj i tako redom. Na kraju sam bio potpuno iscrpljen, zadnju etapu sam odradio na adrenalin. Ali nećemo o tome, uspio sam i to je najvažnije – zaključio je Šubić.

Šubićev utramaraton bio je u službenom protokolu proslave Dana branitelja Grada Petrinje i Dana oslobođenja Petrinje, pa je i on položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku. Hrvatsku himnu otpjevala je operna pjevačica, sopranistica Darija Auguštan, kćerka Šubićevog dugogodišnjeg prijatelja Darka Auguštana.

>VRO Oluja: Kako se odvijala najveličanstvenija hrvatska pobjeda

Objava Završen ultramaraton u spomen na branitelje: Branko Šubić nakon 320 kilometara stigao u Petrinju pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3703)Izdvojen članak (305)