Vrhunac “Ljeta u Lovranu” pružili su združeni ženski zborovi “Sklad” iz Bakra i “Zvir” iz Jelenja

novilist - prije 21 sat - link

Vrhunac ovoljetnog glazbenog programa “Ljeto u Lovranu” priuštili su publici združeni ženski zborovi “Sklad” iz Bakra pod vodstvom maestre Nade Matošević i “Zvir” iz Jelenja pod vodstvom prof. Davora Juretića te etablirani solisti: Vanja Zelčić – sopran, Lora Pavletić – alt, Igor Vlajnić – tenor i Slavko Sekulić – bas, uz glasovirsku pratnju prof. Davora Juretića koji su u crkvi svetog Jurja izveli zanimljiv program zborske glazbe.

Koncert je započeo izvedbom jedne od najpopularnijih zborskih skladbi u hrvatskoj glazbenoj literaturi “Zborom Hrvatica” iz opere Porin Vatroslava Lisinskog i jednom od Zajčevih Ave Maria, prigodno odabrane povodom skladateljevog rođendana (3. kolovoza 1832). Centralni dio koncerta činila je Mozartova “Krunidbena misa” u C-duru.

– Wolfgang Amadeus Mozart je to svoje remek djelo skladao 1779. u Salzburgu, te je misa praizvedena iste godine za Uskrs, a nadalje se često, zbog svog svečanog i dostojanstvenog karaktera, izvodi prilikom inauguracija i krunidbi, čime je s vremenom i dobila pridjev “krunidbena”.

Tako se spominje da se misa u navedenom kontekstu prvi put izvodila prilikom krunidbe Franje II. 1792. godine pa sve do današnjih dana u datim prilikama i liturgijama. “Krunidbena misa” još do sada nije bila izvođena u Republici Hrvatskoj u ovakvom aranžmanu edicije Barenreiter za ženski zbor i soliste pa su združeni zborovi “Sklad” i “Zvir” uz navedene soliste, napravili hvalevrijedan pothvat, rijedak u našoj svakodnevici ozbiljne glazbe, koji ne bi bio moguć bez visoko stručnog vodstva maestre Nade Matošević, koja je odabrala misu i detaljno izradila svaku pojedinost koja se čuje u izvođenju ovog djela.

Izvedbu mise krasio je moćan zborski zvuk, energična izvedba svih učesnika, precizna dikcija, točnost izvedbe polifonih dijelova skladbe, te usklađena izvedba solista i zbora.

Solisti su svoje komorne dijelove skladbe izveli s lakoćom, pokazavši svu raskoš svojih glasova, muzikalnu izvedbu, osjećaj za dinamiku, koji je pogotovo došao do izražaja u stavku Benedictus, a Vanja Zelčić je počastila publiku solistički izvedenom dionicom stavka Agnus Dei, koji se često izvodi i kao samostalna arija na koncertima.

Nikako se ne smije zaboraviti glasovirsku pratnju profesora Juretića, koji je svoj zahtjevni zadatak izveo više nego uspješno, pomno prateći kretanja izvedbi solista i zbora.

U prepunoj crkvi svetog Jurja završetak koncerta ispraćen je stajaćim ovacijama, na koje su umjetnici spremno odgovorili bisom, ponovivši završni dio mise.

Prostor crkve svetog Jurja idealan je za izvođenje ozbiljne glazbe, kao što se to pokazalo i na ovom izvanrednom koncertu pa je za nadati se da će se i u budućnosti tamo odvijati ovako kvalitetan program – naveli su orgazatori iz Kulture Lovran i Općine Lovran.

Lovranska publika, željna kvalitetnih izvedbi, s oduševljenjem je popratila ovaj iznimni nastup, te nagradila izvođače srdačnim i dugotrajnim aplauzima.

Objava Vrhunac “Ljeta u Lovranu” pružili su združeni ženski zborovi “Sklad” iz Bakra i “Zvir” iz Jelenja pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

KUU Sklad (5)KUU Sklad Bakar (6)KUU Sklad iz Bakra (6)lovran (24)Opatija (300)Rijeka & Regija (1171)