Pala potražnja: Ogroman gubitak proizvođača covid cjepiva BioNTech

narod - prije 6 sati - link

BiontechBiontech

Njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech izvijestila je da je drugo tromjesečje zaključila s višestruko većim gubitkom zbog slabije potražnje za cjepivom protiv covida 19 i ulaganja u razvoj novih lijekova.

Cjepivo Pfizer–BioNTech protiv COVID-19, koje se prodaje pod markom Comirnaty, je cjepivo protiv temeljeno na mRNA koje je razvila njemačka biotehnološka kompanija BioNTech. Za njegov razvoj, BioNTech je surađivao s američkom tvrtkom Pfizer kako bi proveo klinička ispitivanja, logistiku i proizvodnju.

U razdoblju od travnja do lipnja BioNTech je poslovao s neto gubitkom od 807,8 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju poslovao je s neto gubitkom od 190,4 milijuna eura.

Možda će vas zanimati

Von der Leyen u raljama Pfizera: Podsjećamo na najveći skandal nove-stare šefice EK

Suradnja Ursule von der Leyen s Pfizerom s kojim je potpisala 35 milijardi eura vrijedan ugovor prošla je u sjeni istraga za cenzuru, korupciju i pranje novca.

Prihod mu je pao za 23,3 posto, na 128,7 milijuna eura.

“Naš prihod u drugom tromjesečju korespondira s aktualnom, sezonski uvjetovanom tržišnom potražnjom za cjepivom za endemski covid 19”, objašnjava financijski direktor Jens Holstein.

>Koliko je naručeno novih doza cjepiva protiv Covida-19? Evo što su nam odgovorili iz HZJZ-a

U takvim uvjetima BioNTech se okrenuo “aktivnostima koje nisu vezane za covid-19”, izdvojivši čak 90 posto kapitalne potrošnje od ukupno 525,6 milijuna eura u onkologiju i u pripravke za suzbijanje zaraznih bolesti.

Ukupni iznos ulaganja u istraživanje i razvoj veći je za 56,6 posto nego lani, pokazuje izvješće.

”Napredujemo prema našem cilju koji bi nam trebao osigurati poziciju kompanije s odobrenim lijekovima za rak i zarazne bolesti”, rekao je izvršni direktor i suosnivač Ugur Sahin.

BioNTech i dalje planira u 2026. tražiti dozvolu za prodaju lijeka protiv raka, napominje novinska agencija dpa.

Objava Pala potražnja: Ogroman gubitak proizvođača covid cjepiva BioNTech pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

cjepivo (16)Izdvojen članak (302)Koronavirus (26)Pfizer (5)