ISTRA Turisti iz mora vadili periske, evo koliku su novčanu kaznu dobili!

riportal - prije 7 sati - link

Policajci u Istri su prošlog vikenda prekršajno sankcionirali dvojicu muškaraca koji su iz mora izvadili mrtve jedinke plemenite periske.

“Umaška policija je 4. kolovoza oko 14 sati na plaži kod Ulice Moela zatekla 50-godišnjeg austrijskog državljanina koji je iz mora izvadio tri ljušture školjke, a Postaje pomorske i aerodromske policije Pula-Pola istoga dana oko 16 sati u kampu na području Rovinja zatekla je 42-godišnjeg nizozemskog državljanina koji je iz mora izvadio dvije ljušture školjke plemenita periska.

Kako se radi o strogo zaštićenim svojtama čiji je izlov i posjedovanje zabranjeno, protiv oba muškarca je na nadležnim sudovima pokrenut prekršajni postupak te su kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu većem od 1800 eura.

Policijska uprava istarska podsjeća građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte, o čemu su sačinjeni i edukativni letci na njemačkom i talijanskom jeziku”, objavila je policija, prenosi Index.

The post ISTRA Turisti iz mora vadili periske, evo koliku su novčanu kaznu dobili! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2348)turisti (111)Umag (22)