Croatia Airlines proslavio 35. rođendan prvim letom do Frankfurta novim Airbusom A220

novilist - prije 5 sati - link

Danas je Croatia Airlines na liniji Zagreb – Frankfurt obavio prvi međunarodni komercijalni let novim zrakoplovom Airbusom A220-300, čime je simbolički obilježen 35. rođendan hrvatske zrakoplovne tvrtke, koja je osnovana na današnji datum 1989. godine.

Prvi međunarodni putnici u novom zrakoplovu A220 poletjeli su na istoj liniji na kojoj je Croatia Airlines 1992. godine obavio prvi međunarodni let, čime je tvrtka počela povezivati Hrvatsku sa svijetom u redovitom putničkom prometu.

Točno prije tri i pol desetljeća, 7. kolovoza 1989., u Zagrebu je registriran Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz, koji je s radom počeo u prosincu iste godine, pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka.

Otprilike godinu dana poslije, 23. srpnja 1990. godine, Zagal je promijenio ime u Croatia Airlines d.d., nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

Prvi putnički let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. godine na liniji Zagreb – Split, čime je uspostavljen redoviti putnički promet unutar Hrvatske, a povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo je 5. travnja 1992. godine prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb – Frankfurt.

U protekla tri i pol desetljeća, pružajući uslugu prijevoza putnika i robe u redovitom i charter prometu, Croatia Airlines izrastao je u europskog avioprijevoznika prepoznatljivog po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju i kvaliteti usluge.

Od prvog leta do danas kompanija je obavila gotovo 709.000 letova i u zrakoplovima prevezla više od 45,800.000 putnika. Pritom je tvrtka postala članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja – Međunarodne udruge za zračni promet (IATA) i Star Alliancea, vodeće svjetske udruge avioprijevoznika.

Foto Croatia Airlines

U povodu današnjeg prvoga međunarodnog leta Croatia Airlinesa novim zrakoplovom Airbus A220 u Zračnoj luci Frankfurt održana je prigodna svečanost na kojoj je Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, naglasio:

– Ponosni smo i sretni što smo danas, kada slavimo 35. rođendan Croatia Airlinesa, pružili prvorazredni doživljaj letenja u novom zrakoplovu i našim međunarodnim putnicima.

Osobito nam je drago zbog toga što je prvi međunarodni let novim Airbusom A220 obavljen iz Zagreba u Frankfurt, što je vrlo simbolično s obzirom da je na toj liniji 1992. godine obavljen prvi međunarodni let u povijesti naše tvrtke.

Našim partnerima iz Zračne luke Frankfurt iskreno zahvaljujem na 32 godine uspješne poslovne suradnje i nadamo se da će mnogi putnici u budućnosti polaziti i dolaziti ovdje našom novom i redizajniranom flotom.

U povodu dolaska novog zrakoplova Croatia Airlinesa Airbus A220-300 i prvih međunarodnih putnika u Frankfurt, Alexandra Ulm, voditeljica razvoja prometa Fraporta, izjavila je sljedeće:

– Jako smo ponosni što je Croatia Airlines odabrao Frankfurt kao prvo međunarodno odredište za svoj novi zrakoplov. Želimo Croatia Airlinesu i njegovom novom A200-300 puno sretnih slijetanja u ZL Frankfurt u budućnosti!

Podsjetimo, dolaskom prvog novog Airbusa A220 potkraj srpnja o.g. počeo je najveći projekt u povijesti Croatia Airlinesa – obnova cjelokupne flote do 2027. godine. Početak novog razdoblja poslovanja krasi i osvježen vizualni identitet, putem kojeg se, uz još veću orijentiranost na putnike i ciljane javnosti, nastavijaju dosljedno komunicirati vrijednosti Croatia Airlinesa.

Redizajniranim logotipom kao i novim izgledom zrakoplova dodatno se naglašavaju osnovne kompanijske poruke: kvaliteta, sigurnost, udobnost putovanja te gostoprimstvo, dok se dizajn znaka približava dizajnu repa zrakoplova po kojem je tvrtka i postala prepoznatljiva.

Drugi novi zrakoplov A220 očekuje se do kraja 2024. godine, dok bi sljedećih šest trebalo biti isporučeno u 2025., četiri u 2026., a tri zrakoplova u 2027. godini, čime će flota Croatia Airlinesa brojiti ukupno 15 novih zrakoplova A220.

“Najveći projekt u povijesti kompanije omogućit će daljnji razvoj te uspješno i održivo poslovanje u budućnosti, no jednako tako i dodatno potvrditi poziciju Croatia Airlinesa kao strateški važnog dijela hrvatske prometne i turističke infrastrukture.

U želji da zajedno s putnicima stvara trenutke vrijedne pamćenja, Croatia Airlines iskreno zahvaljuje svim korisnicima usluga na ukazanom povjerenju u proteklih 35 godina i raduje se svim novim zajedničkim letovima koji će od sada biti još ugodniji i efikasniji, opravdavajući u svakom trenutku očekivanja putnika.

U povodu 35. obljetnice osnutka Croatia Airlines danas putnicima nudi 35 posto popusta prigodom kupnje jednosmjernih i povratnih zrakoplovnih karata za sve domaće i međunarodne letove tvrtke.

Popust će se moći ostvariti samo danas prigodom rezervacije i kupnje karata na internetskim stranicama www.croatiaairlines.com, preko aplikacije Croatia Airlinesa i na ostalim prodajnim mjestima tvrtke, a odnosi se na putovanja koja se trebaju realizirati do 1. kolovoza 2025. godine”, kažu u Croatia Airlinesu.

Objava Croatia Airlines proslavio 35. rođendan prvim letom do Frankfurta novim Airbusom A220 pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

croatia airlines (27)Gospodarstvo (325)Novosti (1332)