Milanović o ustaškoj budnici u Imotskom: Promoviraju prodavače hrvatske zemlje

novilist - prije 5 sati - link

Uoči jučerašnjeg koncerta Marka Perkovića Thompsona, Mate Bulića i Dražena Zečića u Imotskom posjetitelji su se zagrijavali na glavnom gradskom trgu uz baklje, zastave HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”, ali i, kako javljaju lokalni mediji, ustašku budnicu.

Naime iz jednog od kafića je puštena pjesma “Evo zore, evo dana”, na koju su mnogi na trgu i zapjevali.

Dalmacija News zabilježio je i da je netko spomenik pjesnika Tina Ujevića zagrnuo zastavom HOS-a i stavio mu šešir.

Milanović: Ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija

O svemu se danas na Facebooku oglasio predsjednik Zoran Milanović.

“Ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvojbeno slave režim tzv. NDH-a što se sinoć na žalost moglo vidjeti i čuti u Imotskom, prije i tijekom jednog koncerta – nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj!

I ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštivanje zakona.

Zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio je dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrijebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

U danima ponosa i slave, kada obilježavamo veličanstvenu pobjedu u Oluji i slobodu koju su nam donijeli hrvatski branitelji, žalosno je gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u sjenu junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promoviraju one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti.

Tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom Hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumiju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti”, napisao je Milanović na Facebooku.

Pučka pravobraniteljica: Što je u Hrvatskoj zakonito, a što nezakonito

Oglasila se i pučka pravobraniteljica Tema Šimonović Einwalter.

– Kako se može vidjeti iz medija, jučerašnji koncert trojice pjevača privukao je veliki broj ljudi, jedan dio kojih je dolazak u Imotski shvatio kao prigodu za slobodno i otvoreno isticanje ustaških simbola ili onih koji asociraju na ustaški pokret te za javno pjevanje ustaških pjesama.

Stoga je sada važno javno poslati jasnu poruku o tome što je u današnjoj Hrvatskoj zakonito, a što nezakonito, a ono što je nezakonito jasno i konzistentno procesuirati i sankcionirati, u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i zakonima.

Pri tome dio medija prenosi isključivo vijest o vrlo uspješnom koncertu i dobroj atmosferi prije koncerta, ne ukazujući i na problematične i nezakonite pojave koje se mogu vidjeti na slikama i snimkama. U medijima se tako primjerice prenose slike osoba u majicama „Kroz Imotski kamioni žure“, a što je stih iz ustaške pjesme „Jasenovac i Gradiška Stara.“

Istovremeno, iz medija je vidljivo i da se puštala i na gradskom trgu od strane većeg broja ljudi otvoreno pjevala ustaška pjesma „Evo zore, evo dana/Jure i Boban“.

Dakle, riječ je o porukama i simbolima koji predstavljaju otvoreno glorificiranje ustaškog pokreta iz razdoblja NDH te se njihovo isticanje nikako ne može opravdati. Važno je da baš svima, u Hrvatskoj i izvan nje, bude jasno da RH nije sljednica NDH.

“Posebno zabrinjava da su pjevali mladi”

Posebno zabrinjava da su ove pjesme pjevali i simbole nosili i mladi, što dodatno pokazuje koliko je važno kroz obrazovni sustav osigurati potrebno obrazovanje, uključujući o rasizmu, govoru mržnje, diskriminaciji te općenito ljudskim pravima.

Nadalje, vezano uz ustaški pozdrav Za dom spremni, unatoč odluci Visokog prekršajnog suda zauzetoj u predmetu pokrenutom protiv Marka Perkovića Thompsona 2018. godine, ovim putem podsjećam da je dosadašnja praksa Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda konzistentna oko toga da je ovaj pozdrav nezakonit te simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti i manifestaciju rasističke ideologije.

On je protivan članku 39. Ustava RH i kažnjava se na temelju članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Međutim, za sada izostaje jasna javna osuda od strane dužnosnika, kako sinoćnjih tako i ranijih pojava, što dodatno zabrinjava, uključujući s obzirom na nedavno sve otvorenije opravdavanje i korištenje pozdrava Za dom spremni od strane više saborskih zastupnika.

Izostanak reakcije otvara prostor još otvorenijim iskazima netrpeljivosti i mržnje, ne samo relativizaciji karaktera i zločina NDH, nego i opasnom poticanju mržnje u našem društvu danas.

Zato pozivam dužnosnike na javnu osudu ovih pojava te sam se obratila policiji i Državnom odvjetništvu RH i zatražila informacije o njihovom postupanju vezano za pojave prije, tijekom i nakon jučerašnjeg koncerta, poručila je pučka pravobraniteljica.

Objava Milanović o ustaškoj budnici u Imotskom: Promoviraju prodavače hrvatske zemlje pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3700)imotski (28)Novosti (1332)za dom spremni (12)zoran milanović (389)