Proizvodnja u Petrokemiji mogla bi početi 19 kolovoza

novilist - prije 4 sata - link

Na Skupštini Petrokemje Kutina održanoj u srijedu nije se raspravljalo o međudioničarskom ugovoru i vlasničkim odnosima turske grupacije Yildirim i Vlade RH iako je to kao mogućnost najavljivano, a neslužbeno se doznaje da bi proizvodnja mogla biti obnovljena 19. kolovoza.

Skupština je prihvatila izvještaj o poslovanju u 2023. godini u kojoj je ostvaren gubitak u poslovanju od oko 63 milijuna eura.

Iako nije bila tema dnevnog reda, neslužbeno se doznaje kako će proizvodnja mineralnih gnojiva u Petrokemiji biti pokrenuta 19. kolovoza.

Iako je u travnju ove godine u dokapitalizaciji Petrokemije uplatila 12 milijuna eura, Vlada je vlasnički udio s 46 smanjila na oko 20 posto i tako ostala bez kontrolnog paketa. Od tada traju pregovori o međudioničarskom ugovoru, ali obje strane ne daju službene informacije o tome.

Prema financijskom izvještaju koji je skupština danas razmotrila i prihvatila, Uprava Petrokemije konstatira da je “u trenutku sastavljanja izvještaja proces dokapitalizacije uspješno završio uplatom 128,9 milijuna eura na ime povećanja temeljnog kapitala, a 3,5 milijuna eura uplaćeno je u rezerve kapitala”.

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar je početkom ljeta u Saboru rekao kako dokapitalizacija nije zaključena i upisana u sudski registar te se još vode pregovori s turskim većinskim vlasnikom Petrokemije.

Iz izvještaja o poslovanju uočava se kako je prihod Petrokemije u 2023. godini pao na 100 milijuna eura, a 2022. iznosio je 263 milijuna eura. U nefinancijskom izvještaju objavljenom na internetskim stranicama tvrtke, piše da je udio Petrokemije na hrvatskom tržištu sa 70 posto do 2020., u 2023. godini pao na 30 posto.

Proizvodnja mineralnih gnojiva u Petrokemije zaustavljena je na proljeće. U međuvremenu je obavljen remont postrojenja te se najavljivao početak proizvodnje 1. lipnja. Start je odgođen, a uprava je to pravdala nepovoljnom cijenom plina

Objava Proizvodnja u Petrokemiji mogla bi početi 19 kolovoza pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (325)Novosti (1332)Petrokemija (15)