U utorak navečer prosvjedi su održani na ulicama Sremske Mitrovice, Jagodine, Inđije i Knića odakle su prosvjednici zatražili da međunarodna korporacija Rio Tinto, koja planira kopati litij, napusti Srbiju.

Memorandumom s EU-om “o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima”, vlast je potaknuta u namjeri da započne iskopavanje litija, čemu se iz dana u dan snažnije protive ekološki aktivisti, građanski pokreti i oporba.

Ključni argument prosvjednika je da bi rudarenje litija u poljoprivredno razvijenoj regiji na zapadu zemlje prouzročilo nemjerljive štete okolišu i lokalnoj zajednici, a poruke građana s dosadašnjih prosvjeda su da ne žele žrtvovati zdravlje i životnu sredinu radi kratkoročnih i nejasnih ekonomskih koristi.

Uz to, čelnike vlasti optužuje se i za korupciju i pogodovanje međunarodnoj rudarskoj korporaciji Rio Tinto.

Prosvjedi su do sada održani u 30-ak gradova diljem Srbije, nazočile su im tisuće ljudi, a najavljeno je da će do subote prosvjeda bit u još 20-ak gradova.

Središnji prosvjedni skup zakazan je u Beogradu za 10. kolovoza, što je rok koji su ekološke udruge i prosvjednici dali srbijanskoj vladi da napiše i parlamentu uputi zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litija i bora u Srbiji.

Afera vezana uz rudarenje litija, koje u zapadnoj Srbiji, na plodnom poljoprivrednom području regije Jadar, planira multinacionalna kompanija Rio Tinto, aktualizirana je prije nešto više od dvije godine, a srbijanska je vlada u siječnju 2022., suočena s masovnim prosvjedima koji su tada na ulice izveli desetke tisuća ljudi, ukinula dozvolu toj kompaniji.

Ustavni sud je nedavno poništio vladinu odluku iz 2022. o ukidanju dozvole, a par dana kasnije vlada je ekspresno donijela novu uredbu i tako “vratila u život” projekt Rio Tinta.

Dok prosvjednici, ekološki aktivisti i oporba optužuju čelnike vlasti za korupciju i lobiranje za interese Rio Tinta, najviši državni dužnosnici uzvraćaju optužbama da “cilj prosvjeda nisu ekologija i zdravlje”, veće rušenje predsjednika Srbije.

“Svaki skup u Srbiji, koji se ovih dana organizira, navodno protiv projekta Jadar, zapravo je politički skup, koji služi za rušenje Aleksandra Vučića”, rekao je u utorak premijer Miloš Vučević.

Suočena s novim valom prosvjeda, koji prijete da postanu još masovniji, vlast ih pokušava amortizirti ofenzivnim istupima najviših državnih dužnosnika u provladinim medijima, uz to uvjerena je u potporu europskih i njemačkih tvrtki koje obećavaju otvaranje tvornica za proizvodnju baterija.

Jedan od tih pokušaja je i formiranje posebnog zdravstvenog tima pri Ministarstvu zdravlja koji bi u pripremnoj fazi trebao nadgledati sve zdravstvene aspekte i ugroze potencijalnog rudarenja litija i strateških sirovina.

Ministar zdravlja  Zlatibor Lončar obećao je da će taj tim objelodaniti sva mišljenja i svaki prijedlog, te na terenu provjeriti što se sve planira i kakvog utjecaja ima na zdravlje i okološ.

“Molim građane da ne nasjedaju na neprovjerene priče. Nemamo nikakav prijedlog, ali kada stigne razmotrit ćemo sve aspekte može li doći do bilo kakvog ugrožavanja zdravlja”, rekao je Lončar u utorak za RTS.

Lončar je rekao da tim čine “ugledni stručnjaci”, te da će oni moći angažirati “sve one za koje misle da su im potrebni u zadatku koji su dobili od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i države”.

Lokalni mediji kasnije su objavili da je četvoro od osam članova tima zdravstvenih stručnjaka bilo na popisu više od 2000 ljudi koji su podržali listu “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” na izborima održanim krajem prošle godine.