Tko je Ilija Ćalina, pravoslavni đakon koji se poklonio braniteljima u Kninu i uznemirio srbijanske medije?

narod - prije 9 sati - link

ćalinaćalina

Nakon što su u Kninu za Dan pobjede vijence položili predstavnici vlasti, to su učinile i brojne udruge i branitelji. Među njima našao se i đakon Srpske pravoslavne crkve Ilija Ćalina. Stigao je u društvu Ivice Jonjića iz Karlovca, predsjednika Udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjere. Vijest je prenijela Slobodna Dalmacija, no uz netočan podatak kako se radi o svećeniku. Tko je đakon Ćalina, čime se bavi, osim što je đakon SPC-a kako tvrdi, i kako vidi hrvatsko-srpske odnose u Hrvatskoj?

Đakon SPC-a: ‘Moramo poštovati branitelje! Živjela Hrvatska!’

Ćalina je povratnik u Hrvatsku, rodom iz Like. Za medije je komentirao kako je „dijete Oluje“. Hrvatsku je napustio s roditeljima za vrijeme operacije “Oluja”, pod pritiskom i naređenjem vlasti takozvane „Republike Srpske Krajine“. Položivši vijenac i zapalivši svijeću rekao je: „Zazvao bih vječni spomen i carstvo nebesko svim hrvatskim braniteljima koji su stradali za slobodu domovine, kao i vječni spomen i carstvo nebesko svim civilnim žrtvama, srpskim i hrvatskim, tijekom bratoubilačkog rata 1991.- 1995. godine“. Na kraju je dodao: „Moramo poštovati branitelje i to je to! Da se više nikad ne ponovi. Živjela Hrvatska!“.

> Dan pobjede: Pogledajte atmosferu u Kninu

Tko je đakon Ćalina? Nije „Pupovčev Srbin“

Pravoslavni đakon potvrdio je kako je pripadnik SPC-a. Međutim, naglasio je kako je došao u svoje osobno ime. Ilija Ćalina ima 39 godina. Trenutačno živi u Zagrebu, a rodom je iz Ogulina. Dugo je živio u Velikoj Britaniji, gdje je usavršio digitalni marketing i oglašavanje. Vodi online tvrtku za digitalne nomade “Be happy work and travel”. Na svom Facebook profilu navodi kako je doktor filozofije. Diplomu je stekao na privatnom „Alfa BK Univerzitetu“ u Beogradu. Također, školovao se i na Cambridgeu, odnosno na Institutu za pravoslavno kršćanstvo.

> Navijači se ujedinili i slavili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu

Ilijino društvo otkriva nam i gdje se nalazi politički. Prije svega, Ćalina naglašava svoje kršćanstvo ispred etničke pripadnosti. Potom ističe kako je Hrvatska njegova domovina. Ilijin suputnik iz Knina, pravoslavni branitelj Jonjić naglasio je kako su Hrvatsku branili i Srbi pravoslavci. I to njih više od 12 000! Stoga, možemo zaključiti kako Jonjić i Ćalina nisu „Pupovčevi Srbi“, odnosno hodočasnici u Banja Luku i Beograd za „Oluju“, gdje se šire laži o karakteru i posljedicama hrvatske veličanstvene pobjede iz kolovoza 1995. godine.

> Navijači se ujedinili i slavili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu

U svibnju ove godine Ćalina je prosvjedovao protiv SNV-a i ‘Novosti’

Đakon Ćalina aktivan je u svojoj misiji na uspostavi iskrene suradnje i pomirenja između Hrvata i Srba. Smatra kako Srbi u Hrvatskoj moraju prihvatiti Hrvatsku kao svoju domovinu. Jedan od načina kako to postići jest osnivanje medija koji će konkurirati Pupovčevim „Novostima“ i njegovom Srpskom narodnom vijeću koje smatra štetnim za hrvatsko-srpske odnose.

Prošle godine, Ćalina je pokrenuo medij „Srpska TV Zagreb“. Danas se njegova medijska kuća zove „Manjina media Zagreb“. Kanal na Youtubeu ima nešto više od 1000 pratitelja. Želi biti opozicija režimu Aleksandra Vučića u Beogradu. Hrvatsku vidi kao primjer uspješne države članice EU-a i NATO saveza. Suprotno mišljenju naših „mainstream“ novinara, Zagreb prepoznaje kao „oazu slobodnog novinarstva“.

> Zašto su Novosti problem? Ovako izgleda glasilo talijanske nacionalne manjine

Ćalina je u svibnju ove godine održao i prosvjed ispred SNV-a. Cilj prosvjeda bio je iskazati nezadovoljstvo pripadnika srpske nacionalne manjine radom SNV-a. Naglasio je kako se ne zalaže za zabranu „Novosti“, što je lažni narativ koji se koristi kada se dovede u pitanje financiranje ovog tjednika iz državnog proračuna.

Pozvao je pravoslavce da se pridruže molitvi krunice na trgovima

Ćalina je učinio i jedan značajan ekumenski potez. Inicijativa „Muževni budite“, koja okuplja molitelje krunice na hrvatskim trgovima, na svom je Youtube kanalu prije pet mjeseci objavila poziv đakona Ilije pravoslavcima da se priključe molitvi krunice. Srpska pravoslavna crkva nikada se nije javno oglasila ili podržala molitvu krunice na trgovima. Molitvene nakane isključivo su vezane uz kršćansku vjeru. Nema političkih poruka, stoga ne bi trebala postojati nikakva prepreka, iz gledišta SPC-a, pravoslavcima koji bi se željeli priključiti ovoj inicijativi.

> 6. kolovoza 1995. treći dan Oluje – Petrinja je slobodna

SPC: Ćalina je ‘raščinjeni đakon’

Srbijanski mediji tvrde kako Ćalina više nije đakon SPC-a. Navode kako je „raščinjeni đakon“, te ga se nikako ne može dovoditi u vezu sa SPC-om. Srbijanski „Kurir“ naveo je kako je Ćalina svojim postupkom u Kninu „obrukao srpske žrtve“. I ostali mediji ocijenili su njegovo odavanje počasti hrvatskim braniteljima „šokantnim“ i „sramotnim“. Blic.rs prenio je priopćenje SPC-a koje kaže sljedeće: „Obaveštavamo javnost da je lice koje je učestvovalo u odavanju počasti hrvatskim policijskim i vojnim snagama, koje su u zločinačkoj Oluji ubile 2.000 i proterale više od 250.000 hiljada Srba, bivši i od strane nadležnih crkvenih vlasti zbog dokazane krivice raščinjeni đakon Ilija Ćalina“.

> Nazor: Zastava na kninskoj tvrđavi znači ostvarenje stoljetnog sna

Objava Tko je Ilija Ćalina, pravoslavni đakon koji se poklonio braniteljima u Kninu i uznemirio srbijanske medije? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

branitelji (19)Hrvatska (3686)Izdvojen članak (285)Knin (51)Milorad Pupovac (110)Novosti (1338)Oluja (162)