Boksačica Khelif, biološki muškarac, prošla u finale Olimpijskih igara

narod - prije 7 sati - link

Alžirka Imane Khelif, biološki muškarac, plasirala se u finale olimpijskog boksačkog turnira u kategoriji do 66 kilograma. Odlukom sudaca u polufinalu je nakon tri runde svladala tajlandsku boksačicu Janjaem Suwannpeheng.

Poruka iz boksačkog saveza: Nastup biološkog muškarca protiv žene narušava fair play

Podsjetimo, boksačice iz Alžira i Tajvana IBA je izbacila sa Svjetskog prvenstva 2023. te im zabranila da sudjeluju na Olimpijskim igrama. MOO je potom raskinuo suradnju sa Savezom i donio odluku da ipak mogu sudjelovati i to i dalje brani, poručujući kako je dokaz da su žene – to da tako piše u putovnicama.

MOO je odbacio rezultate testova koje je obavila IBA kao proizvoljne i nelegitimne, rekavši da nema razloga za njihovo provođenje.

> Pogledajte kako izgleda kad se ‘transrodna’ boksačica bori protiv biološke žene

“Ove sportašice se natječu u seniorskim natjecanjima šest godina bez problema. Ove su se žene kvalificirale za ovo natjecanje, ostaju kvalificirane za ovo natjecanje i natječu se u ovom natjecanju”, poručio je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

Svjetska boksačka federacija (IBA) održala je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj su govorili od dvije boksačice, biološka muškarca, koje se natječu u ženskom dijelu turnira na Olimpijskim igrama u Parizu. Poručili su kako boksačice Imane Khelif i Lin Yu-ting nemaju ženske kromosome te da je Međunarodni olimpijski odbor napravio grešku kad im je dozvolio da se natječu u Parizu u ženskom turniru.

Izvršni direktor Saveza Chris Roberts napokon je na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdio sva nagađanja.

> IBA još jednom potvrdila: Khelif i Yu-ting imaju nivo testosterona kao muškarci

Rezultati uzoraka krvi koje smo uzeli od Khelif i Lin 17. svibnja 2022. u Istanbulu i potom 17. ožujka 2023. godine u Indiji su pokazali kromosome koji su nedozvoljeni u ženskom boksu. “Zbog povjerljivosti medicinskih podataka ne možemo vam pokazati rezultate testova, ali svi znate čitati između redova i zaključiti o čemu se radi”, rekao je Roberts.

Predsjednik IBA-e Umar Kremljev je dodao: “One su dobrovoljno pristale na davanje krvi, a testovi su pokazali da imaju nivo testosterona kao muškarci. Isto kao muškarci. MOO se boji istine. Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo boksačice. Boksačice koje su oštećene će dobiti novac za sve ovo što se događa”.

Objava Boksačica Khelif, biološki muškarac, prošla u finale Olimpijskih igara pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

imane khelif (14)Izdvojen članak (285)Sport (10373)