Vrije na Bliskom istoku: Očekuje se osvetnički napad Irana na Izrael

narod - prije 7 sati - link

izraelizrael

Libanonska oružana skupina Hezbolah izvela je u utorak niz napada bespilotnim letjelicama i raketama na sjeverni Izrael, ali je upozorila da njezina dugoočekivana osveta za izraelsko ubojstvo glavnog zapovjednika prošlog tjedna tek slijedi.

Hezbolah je rekao da je lansirao roj napadačkih bespilotnih letjelica na dvije vojne lokacije u blizini Acre u sjevernom Izraelu, te da je također napao izraelsko vojno vozilo na drugoj lokaciji.

Izraelska vojska rekla je da je identificirala nekoliko neprijateljskih dronova kako prelaze iz Libanona i da je jednog presrela.

Priopćeno je da je nekoliko civila ozlijeđeno južno od obalnog grada Naharije.

 

Rastu strahovi da bi Bliski istok mogao upasti u pravi rat nakon obećanja Hezbolaha da će se osvetiti za ubojstvo zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra i Irana da će odgovoriti na prošlotjedno ubojstvo vođe palestinske militantne skupine Hamas u Teheranu.

U izraelskom zračnom napadu na Libanon četvero mrtvih

Ranije je u izraelskom zračnom napadu na gradić Majfadun na jugu Libanona u utorak ubijeno četvero ljudi, objavile su zdravstvene i sigurnosne službe, a isti dan ubijeni su i Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali. Istovremeno, raste zabrinutost zbog mogućeg iranskog osvetničkog napada na Izrael, a zbog toga je američki predsjednik Joe Biden okupio svoj tim najviših dužnosnika za nacionalnu sigurnost.

Napetosti su porasle prošli tjedan nakon ubojstva političkog čelnika Hamasa Ismaila Hanije. Optuživši Izrael za ubojstvo, Iran je obećao snažnu odmazdu. Predsjednik Biden informiran je o pripremama za potporu Izraelu u slučaju iranskog napada.

Dok Izrael čeka osvetnički napad Irana nakon ubojstva političkog čelnika Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu prošli tjedan, nasilje na Zapadnoj obali još je jedan pokazatelj prijetnji s kojima se Izrael nosi na nekoliko fronti, javlja HRT.

>Napadnuta američka vojna baza u Iraku

Izraelske snage ubile su stotine Palestinaca na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu od početka ofenzive na Pojas Gaze. Mnogi od njih bili su naoružani borci, ali među stradalima ima i mladih koji su bacali kamenje, kao i civila koji nisu bili dio sukoba.

U istom razdoblju palestinski napadači ubili su 13 Izraelaca. U utorak je Palestinac tijekom inspekcije autobusa u blizini Jeruzalema odvijačem ozlijedio graničnu policajku. Napadač je ubijen.

Blinken: Sve strane moraju se suzdržati od eskalacije na Bliskom istoku

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Washington angažiran u intenzivnoj diplomaciji za ublažavanje napetosti na Bliskom istoku i pozvao sve strane da se suzdrže od eskalacije.

Govoreći nakon sastanka s australskom ministricom vanjskih poslova Penny Wong, Blinken je također rekao da je ključno da se postigne dogovor o prekidu vatre u Gazi i pozvao sve strane da pronađu načine za postizanje dogovora.

– Sve strane moraju poduzeti korake za ublažavanje napetosti. Eskalacija nije ni u čijem interesu. To će samo dovesti do više sukoba, više nasilja, više nesigurnosti, dodao je.

Vođa Hamasa Ismail Hanija ubijen je prošlog tjedna u iranskoj prijestolnici Teheranu, napad koji je izazvao prijetnje osvetom Izraelu i dodatno potaknuo zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat.

Iran je okrivio Izrael i rekao da će ga “kazniti”. Izraelski dužnosnici nisu preuzeli odgovornost za ubojstvo.

Iran podržava Hamas, koji je u ratu s Izraelom u Gazi, kao i libanonsku skupinu Hezbolah, čiji je viši vojni zapovjednik Fuad Šukr ubijen u izraelskom napadu na Bejrut prošlog tjedna.

Američki predsjednik Joe Biden sastao se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost, uključujući Blinkena, kako bi razgovarali o najnovijem razvoju događaja na Bliskom istoku.

Blinken je jučer razgovarao s katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i egipatskim ministrom vanjskih poslova Badrom Abdelatijem o napetostima na Bliskom istoku.

”Nalazimo se u kritičnom trenutku za regiju”

– Jedna od točaka angažmana koji imamo je potaknuti zemlje da prenesu poruke Iranu i potaknuti zemlje da jasno stave Iranu do znanja da nije u njihovom interesu da eskaliraju ovaj sukob, da nije u njihovom interesu pokretanje još jednog napada na Izrael, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Miller, govoreći na brifingu za novinare, nije definitivno rekao jesu li poruke Washingtona poslane Iranu ili kojim kanalom.

– Nalazimo se u kritičnom trenutku za regiju i važno je da sve strane idućih dana donesu odluke o suzdržavanju od eskalacije i smirivanju napetosti, istaknuo je Miller.

Iran i Pakistan sazvali za srijedu sastanak muslimanskih zemalja zbog ubojstva Hanije
07:35

Hitni sastanak ministara vanjskih poslova članica Organizacije islamske suradnje (OIC), na zahtjev Irana i Pakistana, trebao bi se održati u Saudijskoj Arabiji, dok Iran razmatra svoj odgovor na ubojstvo čelnika Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu.

Sastanak u obalnom gradu Džedi uključivat će teme zločina izraelske okupacije i atentata na Haniju, priopćio je OIC, sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u Teheranu da je Iran zatražio sastanak zajedno s Pakistanom.

OIC, koji broji 57 islamskih članica, predstavlja se kao glas muslimanskog svijeta. Za razliku od Arapske lige, nešto manje organizacije, OIC također uključuje utjecajne nearapske države, među kojima Iran, Pakistan i Tursku.

Nakon ubojstva Hanije, vođe palestinske islamističke militantne skupine Hamas, i Fuada Šukra, vojnog zapovjednika Hezbolaha, skupine koju podržava Iran, u Libanonu prošlog tjedna, opasnost od ozbiljnog rata na Bliskom istoku nastavlja rasti.

Iran, Hezbolah i Hamas najavili su osvetu Izraelu.

Objava Vrije na Bliskom istoku: Očekuje se osvetnički napad Irana na Izrael pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Bliski Istok (22)Iran (70)Izdvojen članak (283)izrael (293)libanon (30)Svijet (1844)