Može li Tim Walz pomoći Kamali u osvajanju ruralne, bijele Amerike?

novilist - prije 5 sati - link

Demokratska predsjednička kandidatkinja Kamal Harris u utorak je za potpredsjedničkog kandidata izabrala Tima Walza, guvernera Minnesote smatranog zagovornikom progresivnih politika koji bi joj mogao pomoći dobiti pridobiti glasove ruralne, bijele Amerike.

Odabir Walza zasad su samo potvrdili anonimni izvori, a službena objava se očekuje tijekom utorka.

Walz je 60-godišnji veteran američke nacionalne garde i bivši trener nogometa u srednjoj školi. Izabran je u Zastupnički dom 2006. godine u okrugu inače sklonom republikancima.

Jednostavna osoba

U donjem domu Kongresa služio je 12 godina prije no što je 2018. izabran za guvernera sjeverne savezne države Minnesote.

Na toj je funkciji donosio progresivne politike poput besplatnih školskih obroka, borbe protiv klimatskih promjena, poreznih rezova za srednju klasu i duže godišnje odmore za radnike Minnesote.

Walz je dugo zagovornik ženskih reproduktivnih prava, no dok je predstavljao svoj ruralni okrug u Zastupničkom domu konzervativno je branio interese poljoprivrednika i vlasnika oružja.

Harris, dijete imigranata s Jamajke i iz Indije, tako je svojoj borbi za ulazak u Bijelu kuću dodala političara čija savezna država na predsjedničkim izborima tradicionalno glasa za demokrate, a blizu je Wisconsinu i Michiganu, dvjema ključnim saveznim državama.

Vjeruje se da Walzu, jednostavnoj osobi, dobro ide povezivanje s bijelim, ruralnim glasačima koji su proteklih godina većinom glasali za republikanca Donalda Trumpa.

Harris je odabrala Walza umjesto Josha Shapira, guvernera Pennsylvanije koji je smatran ključnim za pobjedu u toj, jednoj od saveznih država oko kojih će se voditi neizvjesne borbe.

Popularnost mu raste

Otkad je Harris postala kandidatkinja demokrata na izborima, nakon što je od njih odustao predsjednik Joe Biden, ona je prikupila stotine milijuna dolara donacija i vratila energiju u utrci protiv Trumpa.

Očekuje se da će se s novim potpredsjedničkim kandidatom pojaviti pred publikom na događaju u Philadelphiji u utorak navečer.

Njezin stožer nada se da će Walzova karijera u Nacionalnoj gardi, uspješna karijera trenera u srednjoj školi i humoristične objave privući birače koji se još nisu odlučili koga će podržati 5. studenoga.

Walz je dosad bio relativno nepoznat na nacionalnoj razini, no otkad se počeo spominjati kao potencijalni kandidat, njegova popularnost raste.

Kao omiljeni član Kongresa imao je podršku bivše moćne predsjednice donjeg doma Nancy Pelosi, ključnoj u uvjeravanju Bidena da odustane od nove kandidature.

Harris i Walz tako će se boriti protiv Trumpa i J.D. Vancea, njegovog potpredsjedničkog kandidata koji je također vojni veteran sa srednjeg zapada.

“Na drugoj strani su čudaci”

Walz je već napadao taj dvojac, nazivajući ih „čudnima”, što je epitet koji stožer Kamale Harris sada često koristi u kritici republikanaca.

„Na drugoj strani su čudaci. Žele oduzimati knjige, žele biti u vašoj sobi za preglede”, rekao je Walz u intervjuu krajem srpnja, referirajući se na zabrane knjiga i reproduktivno savjetovanje s liječnicima.

Napadao je i tvrdnje Trumpa i Vancea da su povezani sa srednjom klasom.

„Ne prestaju govoriti o srednjoj klasi. Nekretninski barun razbojnik i kapitalist investitor pokušavaju nas uvjeriti da razumiju tko smo? Ne znaju oni tko smo mi”, kazao je u razgovoru za MSNBC.

Taj se pristup pokazao uspješnim među mladim biračima. David Hogg, suosnivač organizacije koja zagovora kontrolu posjedovanja naoružanja March for Our Lives, opisao ga je kao „odličnog komunikatora”.

Walz je „svojevrsni jednorog”, rekao je Ryan Dawkins, politolog sa sveučilišta Carleton u Minnesoti – čovjek rođen u malom gradu u ruralnoj Nebraski koji je sposoban prenijeti poruku Harris ključnim demokratskim biračima, ali i onima do kojih ta stranka nije uspjela doseći proteklih godina.

Sposobnost dosega do ruralnih birača

Dawkins hvali Walzovu sposobnost dosega do ruralnih birača. Skupina je to koju Bidenova kampanja pokušala doseći investicijama u infrastrukturu i drugim konkretnim mjerama, no bez pretjeranog uspjeha.

Trump je 2016. dobio 59 posto ruralnih glasova, a taj je broj 2020. narastao čak na 65 posto, iako je te izbore izgubio.

Na izborima za guvernera 2022. Walz je dobio 52,27 posto glasova u odnosu na 44,61 posto republikanskog protivnika.

Iako Walz slijedi Demokratsku stranku po nizu pitanja poput legalizacije pobačaja i istospolnih brakova te podrške programu zdravstvenog osiguranja poznatog kao Obamacare, on je poznat i po svojim centrističkim stavovima.

Branio je podršku vlade poljoprivrednicima i vojnim veteranima, kao i prava vlasnika oružja.

Njegova promjena od centrista koji zastupa jedan ruralni okrug u Kongresu do progresivnijeg političara na funkciji guvernera možda se dogodio zbog zahtjeva birača u većim gradovima poput Minneapolisa-St.. Paula.

No to ga čini podložnim republikanskim napadima, rekao je Dawkins Reutersu.

„Riskira jačanje nekih od najvećih strahova koje ljudi imaju od Kamale Harris kao liberalke iz San Francisca”, smatra Dawkins. Walz ima spreman protunapad.

Kao guverner Walz je uveo obavezno nošenje maske tijekom pandemije covida-19 te je donio zakon koji je učinio kaznenim djelom silovanje u braku.

Saveznu državu je vodio kroz nekoliko godina proračunskog suficita, do ponovne pobjede na izborima 2022. godine. Tijekom kampanje za te izbore hvalio se podrškom nekoliko snažnih radničkih sindikata.

Objava Može li Tim Walz pomoći Kamali u osvajanju ruralne, bijele Amerike? pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

američki predsjednički izbori (40)KAMALA HARRIS (66)Novosti (1337)sad (280)Svijet (1844)