Od straha do dječjeg smijeha; snaga klaunova u bolničkim sobama je dirljiva

novilist - prije 6 sati - link

Od 2010. godine, CRVENI NOSOVI klaunovidoktori u bolnice donose radost i smijeh, pretvarajući ih u mjesta igre i dobrog raspoloženja.

Boravak u bolnici nikome nije lak, ni emotivno ni fizički. Svaki odlazak i povratak u bolničke sobe nosi sa sobom težinu straha i neizvjesnosti. Nije rijetkost da djecu koja su često na pregledima ili liječenju u bolnici, klaunovi prate kroz njihovo odrastanje, pružajući im kontinuiranu podršku i utjehu.

Mario je imao tek deset dana kada je prvi puta susreo klaunove koji su mu tijekom odrastanja donosili osmijeh i radost u dane koje je proveo u bolnici. Njegovu priču s nama podijelila mama Maja:

„Odmah poslije rođenja Mario je morao ostati u bolnici, a njegov brat blizanac pušten je kući. Bili smo uplašeni i tužni, a onda su nam u bolničku sobu i naš život ušli klaunovi. Započeli su klaunovsku igru i uljepšali nam dan.

Susreta je bilo mnogo. Mario je postajao sve veći i znatiželjniji. Na jednom pregledu ponovno smo ih susreli. Čula sam smijeh na hodniku i jako dobro znala da su to klaunovi. Morali smo odmah ići vidjeti što se događa. Nakon tog druženja s klaunovima, Mario više nije prestajao pričati o njima. Nije se ni sjećao pregleda kojeg je imao jer su klaunovi odagnalistrah koji je bio prisutan.
Nakon tog susreta kad god idemo u bolnicu, Mario me pita hoćemo li opet vidjeti klaunove, a njegova se želja uvijek ostvari. Trebam li vam opisati sreću koja nastane svaki puta kada se klaunovi pojave na vratima bolničke sobe?“, govori mama Maja.

CRVENI NOSOVI već 14 godina donose neizmjernu radost i smijeh djeci u bolnici prateći ih kroz njihovo djetinjstvo i stvarajući predivne uspomene! Osim što su prisutni u bolnici, CRVENI NOSOVI posjećuju i ostale skupine u potrebi za osmijehom – starije u domovima, djecu s teškoćama i ljude koje su zadesile krizne situacije, poput prirodnih nepogoda i ratova.
I vi možete pomoći da se još veći broj djece bolnice sjeća po klaunovima, a ne po pregledima i bolesti! Podržite rad CRVENIH NOSOVA donacijom na www.crveninosovi.hr/#donate.

Objava Od straha do dječjeg smijeha; snaga klaunova u bolničkim sobama je dirljiva pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Mozaik (717)