Zašto su izjave Majke Terezije o majčinstvu i pobačaju važne za sve žene?

narod - prije 6 sati - link

Majka TerezijaMajka Terezija

Ožujak je nacionalni mjesec ženske povijesti. Dok društvo nastoji slaviti žene koje se zalažu za pobačaj kao uzore, pro-life heroine poput svete Majke Tereze podsjećaju moderne žene da su majčinstvo i obitelj najveći dar. Takve žene na poseban način mijenaju svijet.

Nobelova nagrada za mir

Majka Tereza živjela je svoj vjerski poziv služeći siromašnima i bolesnima u sirotinjskim četvrtima Calcutte u Indiji. Osnivala je sirotišta diljem svijeta kojima je upravljao njezin red, Misionarke ljubavi. Također je spasila tisuće beba od pobačaja pronalazeći im usvajanjem roditelje pune ljubavi. Sav naporan rad Majke Tereze bio je nagrađen brojnim nagradama, uključujući Nobelovu nagradu za mir 1979. godine.

Gotovo dva desetljeća poslije, u veljači 1997., Majka Tereza održala je govor na nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu, DC. U svom je govoru hrabro rekla tadašnjem predsjedniku Billu Clintonu, tadašnjoj prvoj dami Hillary Clinton i 3000 drugih vladinih dužnosnika – od kojih su mnogi bili za pobačaj – da je “najveći razoritelj mira danas pobačaj, jer je to rat protiv djeteta, izravno ubojstvo nedužnog djeteta, ubojstvo od strane same majke.”

Pobačaj razara obitelj

Majka Terezija je u svom govoru naglasila da društvo i “budućnost čovječanstva” ovise o ljubavi i miru unutar obitelji. Pobačaj razara obitelj jer je čin protiv ljubavi koji pogađa sve članove obitelji, a time i cijelo društvo. Svi smo stvoreni da volimo i da budemo voljeni, ali abortus uništava tu sposobnost ljubavi, ostavljajući bebe mrtve, a roditelje s velikim emocionalnim ožiljcima. Pobačaj dovodi do povećanog rizika od depresije, upotrebe droga i suicidalnih misli kod majki. Ali nisu samo majke te koje su pogođene. Pobačaj povećava rizik od razvoda i uzrokuje emocionalnu štetu preživjeloj braći i sestrama. Pobačaj ne rješava nikakve probleme – samo propagira daljnju sebičnost, smrt i kulturu smrti.

„Svi žeđamo pridobiti ljubav drugih na način da oni iznađu način da nas ne povrijede i da nam čine dobro. To je značenje prave ljubavi, davati sebe do samoga kraja“, kaže Majka Tereza.

Kontracepcija i pobačaj – neprijatelji ljubavi supružnika

Dodala je: “Pobačajem majka ne uči voljeti, već ubija čak i vlastito dijete da bi riješila svoje probleme. I, pobačajem, ocu se govori da uopće ne mora preuzeti nikakvu odgovornost za dijete koje je donio na svijet. Taj će otac vjerojatno dovesti druge žene u istu situaciju. Dakle, pobačaj samo dovodi do više pobačaja.”

> Po čemu je poznata Kamala Harris? Pobačaj bez granica, ukidanje vjerskih sloboda…

Majka Tereza je također izjavila da nije samo pobačaj ono što uništava ljubav. Kontracepcija također ima razorne učinke na ljubav supružnika. “U ljubavi, muž i žena moraju obratiti pažnju jedno na drugo… a ne na sebe… Kada se ta živa ljubav uništi kontracepcijom, vrlo lako slijedi pobačaj”, rekla je.

Majčinstvo – Božji dar

Prema Majci Tereziji, najbolji način da promijenimo svijet mogao bi biti jednostavno voljeti svoje obitelji.

“Ne možemo riješiti sve probleme na svijetu, ali nemojmo imati najgori problem od svih, a to je problem gdje uništavamo ljubav, gdje uništavamo život“, rekla je. “Majčinstvo je Božji dar ženama. Kako moramo biti zahvalni Bogu za ovaj divan dar koji donosi takvu radost cijelom svijetu, i ženama i muškarcima! Ipak, taj dar majčinstva možemo uništiti, posebno zlom pobačaja, ali i razmišljanjem da su druge stvari, poput poslova ili položaja važnije od ljubavi, nego davanja sebe drugima.

Nikakvi poslovi, nikakvi planovi, nikakva imovina, nikakva ideja ‘slobode’ ne mogu zamijeniti ljubav.”

Riječi Majke Tereze trebale bi potaknuti žene da shvate da im nije potreban pobačaj da bi vodile uspješan život ili dale doprinos svijetu. Majčin doprinos svijetu mogu biti njezina vlastita djeca koju odgaja s ljubavlju, donosi Liveaction.org.

Objava Zašto su izjave Majke Terezije o majčinstvu i pobačaju važne za sve žene? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (267)Kultura (829)