Selce velikom feštom proslavilo punih 130 godina turizma

novilist - prije 6 sati - link

U Selcu je nedjeljno jutro na rivi za mnoge strance bilo poput »ribarske fešte« – mnoštvo ljudi, besplatne ribice, vino, pjesma.

– Zar ribarske fešte nisu navečer? – čudio se jedan strani turist veseloj atmosferi koja je vladala na sunčanoj rivi.

Objašnjeno mu je da ovog ljeta prepunog raznih aktivnosti u sklopu programa Crikvenica Summer Showtime, koji povezuje događanja u srpnju i kolovozu na rivijeri Crikvenica, vlada slavljeničko raspoloženje, koje se vezuje uz jedan poseban dan, 4. kolovoza davne 1894. godine, kada je otvoreno prvo javno uređeno kupalište u Selcu.

Važan dio povijesti

– Tradicija ove manifestacije nazvane Dan turizma traje već više od pola stoljeća. Osim što je važan dio povijesti turizma na području rivijere Crikvenica, taj se dan smatra početkom organiziranog turizma u Selcu.

Ove godine zaokružuje se punih 130 godina turističke tradicije, s čime se ne mogu pohvaliti mnoga druga turistička središta – kaže nam Davor Ožanić, voditelj razvoja manifestacija i projekata iz Turističke zajednice grada Crikvenice.

Selce i nakon 130 godina ima jednu od najljepših plaža, a čak je četiri puta proglašeno najuređenijim turističkim mjestom na Kvarneru te se okrunilo i Plavim cvijetom kao najuređenije mjesto na Jadranu.

Manifestacija tome u čast u svojim počecima se zvala Venecijanska noć, a kasnije je preimenovana u Dan turizma. Prema već desetljećima uhodanom rasporedu, selački ribari, vrijedni članovi ribolovnog kluba Oslić, imali su istaknutu ulogu i ove godine.

Već su prije 10 sati ujutro na rivi ponudili brojnim mještanima i turistima besplatne ribice, »začinjene« domaćim vinom. Lovorka Pobor, predsjednica Športskog ribolovnog kluba Oslić, sa svojim uigranim članovima kluba napravila je pravi gastronomski pogodak, u što smo se i sami uvjerili, a pohvalili su ih domaće stanovništvo s crikveničke rivijere, ali i brojni domaći i strani turisti.

– Ribice su odlične i super su začinjene, nekim finim začinom. Svake godine dolazim u Selce iz Crikvenice – kaže nam Brankica Tomičić. Ona nije imala problema s nedostatkom parkirališnih mjesta, kao ni s mogućim problemima s viškom promila u slučaju da je zaustavi policija.

Pohvalila se da se bavi nordijskim hodanjem i da je do Selca došla u tom stilu, držeći štapove. Iz Crikvenice do Selca trebalo joj je 25 minuta.

Ples na rivi

Nešto duže do Selca trebalo je veseloj ekipi iz Podravine i Međimurja, koji su zajedno s ekipom tamburaša uživali u ovoj fešti. Tamburaši su malo zasvirali, ali glavnu ulogu ipak su odradili dečki iz Trija Crikvenica, a njihove vesele taktove mnogi su iskoristili za ples na rivi.

– Počinje jutarnje ludilo – čulo se iz daljine, kad je riva postala veliki plesni podij nakon što su bogate porcije ribica zalivene vinom i gemištom.

– Pripremljeno je više od 500 porcija ribica i vina koliko je potrebno – kažu nam organizatori, dodajući da će ića i pića biti za sve zainteresirane, i domaće i brojne turiste.

I dok su stolovi i plesna riva bili puni, Davor Ožanić napominje da je jutarnji program samo dio cjelodnevnog programa ove svečanosti koja je potrajala do dugo u noć.

Naime, u 20 sati iz selačke luke krenula je tradicionalna i uvijek atraktivna karavanska vožnja brodicama ukrašenima jasenovim granama i treptavim svjetlima ferala, a predvodio ih je drveni jedrenjak »Paša«.

Na kraju večeri za odličnu atmosferu i cjelovečernju zabavu pobrinuli su se Marko Škugor i grupa Grooversi, a ovu opuštenu ljetnu priču zaokružio je ponoćni vatromet.

Objava Selce velikom feštom proslavilo punih 130 godina turizma pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

crikvenica (117)hrvatski turizam (60)Novi Vinodolski & Crikvenica (165)Rijeka & Regija (1177)Selce (9)turizam (255)turizam na kvarneru (12)