MOO o biološkim muškarcima: Boksačice ostaju na Igrama dok ne ispadnu porazom

narod - prije 3 dana - link

slučaj MOOslučaj MOO

Dvije boksačice koje su u središtu rodnog spora na Olimpijskim igrama u Parizu ostat će u natjecanju sve dok budu pobjeđivale jer ispunjavaju sve kriterije prihvatljivosti, priopćio je u ponedjeljak Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Riječ je inače o biološkim muškarcima imena Lin Yu-ting i Imane Khelif.

Njima je zabranjen nastup na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu nakon što su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma. Međunarodna boksačka federacija (IBA) ih je suspendirala, međutim u Parizu su dobile dozvolu za natjecanje jer boksački program vodi Međunarodni olimpijski odbor nakon što je 2023. suspendirao IBA zbog pitanja upravljanja i financija.

> Pogledajte kako izgleda kad se ‘transrodna’ boksačica bori protiv biološke žene

MOO odbacio testove IBA-e

– Ove sportašice se natječu u seniorskim natjecanjima šest godina bez problema. Ove su se žene kvalificirale za ovo natjecanje, ostaju kvalificirane za ovo natjecanje i natječu se u ovom natjecanju, poručio je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

MOO je odbacio rezultate testova koje je obavila IBA kao proizvoljne i nelegitimne, rekavši da nema razloga za njihovo provođenje.

– Ne mogu vam reći jesu li bili vjerodostojni ili nevjerodostojni (rodni testovi) jer izvor iz kojeg su došli nije bio vjerodostojan i osnova za testove nije bila vjerodostojna, rekao je Adams.

Poruka iz boksačkog saveza: Nastup biološkog muškarca protiv žene narušava fair play

– Iz tog razloga nije bilo razmatranja jesu li točni ili ne jer nisu imali nikakvog utjecaja na podobnost boksanja ovdje, dodao je.

Obje boksačice su osigurale najmanje brončane medalje, Lin Yu-Ting u kategorije do 57 kg, a Khelif u kategoriji do 66kg.

Objava MOO o biološkim muškarcima: Boksačice ostaju na Igrama dok ne ispadnu porazom pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (326)MOO (5)Sport (10516)transrodni sportaši (9)