Apel za spas otočnog zdravstva: “Ne dozvolite da u 21. stoljeću ostanemo bez liječnika! Medicinari su na izmaku snaga” 

novilist - prije 5 sati - link

Prosvjed zdravstvenih radnika otoka Krka održat će se 7. kolovoza 2024. godine u 10,30 sati u Krku, ispred zgrade Grada Krka. Prosvjed organizira  Ordinacija opće medicine Malinska, dr. Željan Žic, a  voditeljica prosvjeda je Ljubica Depope, medicinska sestra u Ordinaciji opće medicine Malinska.

“Zdravstveni djelatnici otoka Krka još su početkom travnja, nakon višestrukih apela, dopisom upozorili nadležne službe da sustav primarne zdravstvene zaštite na otoku Krku ne funkcionira i da broj pacijenata premašuje mogućnosti zdravstvenih djelatnika. Odgovorno tvrdimo da je dolaskom turističke sezone zdravstveni sustav na otoku u kolapsu i da bi na Krčkom mostu trebao stajati natpis ULAZITE NA VLASTITU ODGOVORNOST”, poručuje Ljubica Depope, medicinska sestra u Ordinaciji opće medicine Malinska.

 

“Trenutno na otoku Krku u ordinacijama obiteljske medicine radi 9 liječnika i sestara te jedna liječnica na pola radnog vremena, što je jedva dostatno za 20 tisuća žitelja koji na otoku žive tijekom cijele godine. Međutim, tijekom turističke sezone, dnevno na otoku boravi oko 170 tisuća ljudi, čemu treba pridodati i svu sezonsku radnu snagu za koju ne znamo točan broj. 

Sva se ta količina ljudi raspoređuje na onih istih 9 liječnika i sestara i samo po tome možete shvatiti koliko je ovaj sustav neodrživ i koliko je stanje alarmantno.  

Na otoku postoji i Hitna medicinska pomoć, no trenutno im nedostaju 2 liječnika kako bi timovi u potpunosti funkcionirali i nudili adekvatnu pomoć. Od 6 turističkih ambulanti koje su nekad zbrinjavale turiste, otok Krk, perjanica turizma na Kvarneru, spao je na NULA turističkih ambulanti, a mi zdravstveni djelatnici, koji ne možemo okrenuti leđa ozlijeđenom ili bolesnom čovjeku, razapeti smo i na izmaku snaga te je samo pitanje dana kada će smrtno ugrožen pacijent nepotrebno okončati svoj život pred vratima zatvorene ordinacije”, piše Ljubica Depope.  

“O svemu navedenom obavijestili smo nadležne. 30. travnja ove godine, održan je sastanak svih čelnika jedinica lokalne samouprave otoka Krka s predstavnicima Županije, otočki gradonačelnik i načelnici ponudili svu potrebnu financijsku i inu pomoć, doneseni su zaključci o radnjama koje će uslijediti, no do sada se još ništa nije dogodilo. 

Ističemo još jedan gorući problem otočkog zdravstva – 6 liječnika koji trenutno rade u otočkim ordinacijama obiteljske medicine u sljedeće 2 godine odlazi u mirovinu, a pitamo se tko će nastaviti liječiti stanovnike otoka Krka i njihove goste u postojećim uvjetima? 

Nije nam namjera tražiti krivca ovakvom raspadu sistema, niti ikoga prozivati, već smo dužni obavijestiti javnost o težini situacije u kojoj se nalazimo.  

Možemo se samo nadati kako zbog svih navedenih problema u sustavu javne zdravstvene zaštite neće biti teških posljedica i nepotrebno izgubljenih života. To je razlog našeg javnog istupanja te se nadamo da će odgovorne službe promptno reagirati”, poručuje Ljubica Depope uime organizatora prosvjeda. 

 

Objava Apel za spas otočnog zdravstva: “Ne dozvolite da u 21. stoljeću ostanemo bez liječnika! Medicinari su na izmaku snaga”  pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

liječnici (19)Otoci (252)otok krk (9)prosvjed (57)zdravstvo (44)