Tradicionalna južnoamerička glazba u utorak u Dvoru!

dulist - prije 6 sati - link

Austrijski barokni Ansambl Bach Consort Wien predstavit će tradicionalnu južnoameričku glazbu uz mezzosopranisticu Lucianu Mancini, tenora Francisca Brita te dirigenta Rubéna Dubrovskog ovog utorka s početkom u 21:30 sati, u atriju Kneževa dvora. Ansambl izvodi poseban glazbeni spoj impresivnih kultura pretkolumbovske Južne Amerike, barokne glazbe španjolskih doseljenika te melodija i ritmova koje su donijeli afrički robovi.

Nakon svog osnutka 1999. godine, ansambl Bach Consort Vienn brzo se razvio u jedan od najvažnijih austrijskih baroknih sastava, a poznati su po autentičnosti izvođenja djela iz prošlosti te želji da se svaki repertoar predstavi u što intimnijem sastavu.

Osnivatelj i muzički voditelj ansambla Rubén Dubrovsky, argentinski dirigent poljsko-talijanskih korijena, jedan je od najznačajnijih dirigenata specijaliziranih za barokni i klasični repertoar u domovini, a ujedno i multi-instrumentalist te aranžer sa strašću za istraživanjem samih izvora europske glazbe. Dubrovsky je šef-dirigent državnog kazališta Gärtnerplatztheater u Münchenu, umjetnički voditelj Festivala Hohe Tauern u Oberpinzgau (Salzburg), a posebno promiče dijalog između tradicionalne i klasične glazbe.

Argentinski tenor Francisco Brito u Italiji se, pod mentorstvom maestra Williama Matteuzzija specijalizirao za Rossinijev repertoar. Istaknuo se ulogama u Rossinijevim djelima na pozornicama renomiranih kazališta kao što su Teatro San Carlo u Napulju, Opera u Zürichu, Teatro Massimo u Palermu, Opera u Frankfurtu, Opera u Sydneyju i Kanadska operna kompanija u Torontu.

Čileansko-švedska mezzosopranistica Luciana Mancini tražena je diljem svijeta zbog svoje intenzivne scenske prisutnosti i vokalne ekspresivnosti u repertoaru koji se proteže od renesanse i baroka do Beria i Piazzolle. U protekloj sezoni ponovno je pjevala ulogu Maríe u u Piazzollinoj María de Buenos Aires u Komornoj operi u Beču te u Teatru Bonn te nastupila s ansamblima L’Arpeggiata i Collegium 1704 te sa Simfonijskim orkestrom iz Bilbaa.

Foto: DLJI

pročitaj cijeli članak

Kultura (832)