Rat na Bliskom istoku: MVEP pozvao hrvatske državljane da napuste Libanon

narod - prije 5 sati - link

LibanonLibanon

Nakon ubojstva vođa Hamasa i vijesti da bi danas Iran mogao napasti Izrael, napetost na Bliskom istoku sve više raste. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) pozvalo je u ponedjeljak hrvatske državljane da napuste Libanon, pridruživši se time nizu država koje su ranije pozvale svoje stanovnike da odmah napuste bliskoistočnu zemlju zbog očekivane eskalacije sukoba s Izraelom.

”Zbog pogoršanja sigurnosne situacije, MVEP poziva hrvatske državljane da napuste Libanon komercijalnim letovima”, napisalo je ministarstvo na platformi X. MVEP je uz objavu podijelio kontakt hrvatskog veleposlanstva u Egiptu, nadležnog i za Libanon.

I druge države poručile su građanima da napuste tu zemlju

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Francuska, Kanada, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Japan, Turska i Jordan među državama su koje su već pozvale svoje državljane da napuste tu bliskoistočnu zemlju.

SAD i Britanija u svojim su pozivima državljanima poručili da napuste državu bilo kojim mogućim letom.

Međunarodna zajednica očekuje eskalaciju dosad samo sporadičnih prekograničnih sukoba između Izraela i Libanona, nakon što je u Teheranu ubijen politički čelnik Hamasa Ismail Hanija, a u Bejrutu zapovjednik Hezbollaha Fuad Šukr.

>Povijest sukoba: Iran i Izrael već desetljećima ratuju u sjeni

Napetosti su se povećale nakon ubojstva vođe Hamasa

Napetosti su se povećale nakon ubojstva vođe Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu u srijedu, dan nakon što je u izraelskom napadu u Bejrutu ubijen Fuad Šukr, vojni zapovjednik Hezbolaha, prenosi HRT.

>Vođa Hamasa Ismail Hanijeh ubijen u Iranu
>U izraelskom napadu na Zapadnoj obali ubijen jedan od zapovjednika Hamasa

Zbog svega je SAD poslao dodatne vojne snage na Bliski istok.

– Kada vrhovni vođa kaže da će se osvetiti, moramo ga shvatiti ozbiljno. Ne znam što će učiniti ni kada, ali moramo se pobrinuti da budemo spremni i da u toj regiji imamo dovoljno mogućnosti da pomognemo Izraelu u samoobrani, ali i da branimo naše ljude, postrojenja i interese nacionalne sigurnosti, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

 

 

Objava Rat na Bliskom istoku: MVEP pozvao hrvatske državljane da napuste Libanon pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

hamas (111)Iran (67)Izdvojen članak (262)izrael (293)palestina (125)rat na Bliskom istoku (97)Svijet (1837)