Prošli su tjedan u gradovima i manjim mjestima izbili neredi nakon što su u napadu nožem u mjestu Southportu na sjeverozapadu Engleske ubijene tri djevojčice, a dosad je uhićeno 420 ljudi.

Ubojstva su odmah vrlo spremno iskoristile antiimigrantske i antimuslimanske skupine. Internetom se nedugo nakon napada proširila dezinformacija po kojoj je osumnjičeni napadač radikalni islamist koji je upravo stigao u Britaniju. No policija je objavila da je sumnjivac rođen u Britaniji i da se slučaj ne vodi kao teroristički incident.

Ministrica unutarnjih poslova Yvette Cooper rekla je da je spomenute skupine incident “potaknuo na raspirivanje rasne mržnje”, zbog čega su njihovi pripadnici na policajce bacali cigle, pljačkali trgovine i napadali džamije.

Tijekom vikenda neredi su izbili u Liverpoolu, Bristolu, Tamworthu, Middlesbroughu i Belfastu u Sjevernoj Irskoj. Ondje je većina prosvjednika glave pokrila fantomkama i ogrnula se britanskim zastavama.

Većina ih je bacala kamenje izvikujući “Zaustavite brodove”, misleći pritom na migrante koji posljednjih godina u Britaniju stižu s južnih obala zemlje.

U Rotherhamu u sjevernoj Engleskoj prosvjednici su pokušali provaliti u hotel u kojemu su smješteni tražitelji azila.

Starmer je u nedjelju obećao je da će antimigrantski i islamofobni nasilnici požaliti zbog svojih postupaka.

„Jamčim vam da ćete požaliti što ste sudjelovali u ovim neredima“ bilo izravno ili „izazivajući na internetu“, izjavio je šef laburističke vlade koja je došla na vlast prije samo mjesec dana.

Obećao je da će njegova vlada učiniti „što god je potrebno da se ti nasilnici privedu pravdi što je prije moguće“.