[FOTO] Virtuoznim muziciranjem Zagrebački kvartet i Ivan Krpan napunili Dvor

dulist - prije 5 sati - link

Uvijek rado viđeni gosti festivala, Zagrebački kvartet i pijanist Ivan Krpan skladnim su i virtuoznim muziciranjem oduševili okupljene sinoć u atriju Kneževa dvora.

Prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet i istaknuti hrvatski pijanist Ivan Krpan svojim su interpretacijama djela velikih skladatelja Sorkočevića, Mendelssohna, Mane Jarnovića i Dvořáka oduševili festivalsku publiku te dobili ovacije i dugotrajan aplauz.

Zagrebački kvartet ustanovljen je 25. travnja 1919. godine. Tijekom stotinu godina djelovanja, doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika, među kojima su bili Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan. Zagrebački kvartet odsvirao je oko pet tisuća koncerata na svim kontinentima i snimio više od 60 ploča. U nizu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor koja im je dodijeljena 2009. godine.

Ivan Krpan jedan je od najzanimljivijih i najuspješnih mladih hrvatskih pijanista. Na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 2019. u razredu prof. Rubena Dalibaltayana, a poslijediplomski studij završio je na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu, u klasi prof. Clauda Martíneza Mehnera. S dvadeset godina Ivan Krpan je osvojio prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu. Ivan Krpan surađivao je s tvrtkom Steinway and Sons te je nastupao na njihovoj Prizewinner turneji, po Europi i Južnoj Koreji.

Idući koncert u sklopu glazbenog programa u Dvoru je Ansambl Bach Consort Wien uz mezzosopranisticu Lucianu Mancini, tenora Francisca Brita i umjetničkog voditelja Rubena Dubrovsky koji će se održati u utorak 6. kolovoza s početkom u 21:30 sati.

kvartet i krpan 5
kvartet i krpan 6
kvartet i krpan 7
kvartet i krpan 8
kvartet i krpan 9
kvartet i krpan 1
kvartet i krpan 2
kvartet i krpan 3
kvartet i krpan 4

Foto: DLJI

 

 

pročitaj cijeli članak

Kultura (831)