Hrvatska slavi Dan pobjede! Operacijom Oluja oslobođena petina hrvatskog teritorija

riportal - prije 8 sati - link

Uz Knin, operacijom Oluja oslobođeni su i Gračac, Obrovac, Korenica, Slunj, Plitvice, Sveti Rok, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Dubica i brojna druga mjesta, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Hrvatska u ponedjeljak slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”, kojom je u tri dana oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Koliko je trajala operacija Oluja?

Vojno-redarstvena operacija Oluja započela je 4. kolovoza 1995 godine u 5 sati, a već do 7.kolovoza Hrvatska je vojska oslobodila okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini te ih vratila u sastav Republike Hrvatske.

Obljetnica Oluje svake se godine obilježava 5.kolovoza, na dan kada su hrvatski vojnici ušli u Knin, glavni grad samoproglašene paradržave Republike Srpske Krajine (RSK) koja je nakon ljeta 1995. svedena na područja u istočnoj Slavoniji, uz granicu sa Srbijom, a koja su Hrvatskoj vraćena nakon mirne reintegracije Podunavlja 1998.godine.

Operacija Oluja pokrenuta je tri mjeseca nakon operacije Bljesak kojom je Hrvatska vratila kontrolu nad zapadnom Slavonijom te nakon što su predstavnici RSK odbili svaku mogućnost mirnog rješenja, uključujući i plan Z4. Njome je okončan rat u Hrvatskoj tijekom kojeg su vojne snage RSK, potpomognute vojnom i financijskom podrškom iz Beograda, napale i srušile brojne gradove i sela te protjerale nesrpsko civilno stanovništvo.

Uz Knin, operacijom Oluja oslobođeni su i Gračac, Obrovac, Korenica, Slunj, Plitvice, Sveti Rok, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Dubica i brojna druga mjesta, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. S druge strane, sa spomenutih se područja nakon Oluje iselilo oko 200 tisuća građana, pretežno srpske nacionalnosti, kojima je povratak, prema tvrdnjama nevladinih organizacija, godinama bio otežavan i onemogućavan.

Vojna operacija kojom je oslobođena jedna petina hrvatskog teritorija nije prošla bez ljudskih gubitaka. U Oluji su poginula 174 vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

Kako se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Program započinje u 06:30, kada će se u gradu Kninu održati budnica ulicama grada. Smjer kretanja povorke je sljedeći: vojarna “4. gardijske brigade Pauci”, Ulica Kralja Tomislava, Trg Oluje, Ulica Dr. Franje Tuđmana, Trg Dr. Ante Starčevića, i most na Krki. Organizator ovog događaja je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Od 08:00 do 16:00 održat će se taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja uz Ulicu dr. Franje Tuđmana, kraj kružnog toka, u blizini autobusnog kolodvora. Ovaj događaj također organiziraju MORH i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Od 08:30 do 08:55 organizirana je podjela peciva i vode na parkiralištima kod Srednjoškolskog centra, autobusnog kolodvora i vojarne “General-bojnik Andrija Matijaš Pauk”. Ovaj dio programa organiziraju Ministarstvo hrvatskih branitelja (MHB) i MORH.

Dolazak uzvanika i sudionika u Knin planiran je za NK “Dinara”, a organizaciju su preuzeli MORH, MUP i MHB. Okupljanje uzvanika u Zapovjedništvu GMBR na adresi Ul. Dr. Franje Tuđmana 32, također će se odvijati u tom vremenskom okviru.

Od 09:00 do 09:30 održat će se polaganje vijenaca izaslanstava na Trgu dr. Ante Starčevića, kod spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95”. Moderator ovog događaja bit će Krešimir Šimić iz MUP-a, PU brodsko-posavske. Vijence će prvo položiti obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja u VRO Oluja, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, a zatim predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, te predstavnici županija, gradova i općina. Nakon polaganja vijenaca, msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij, predvodit će molitvu odrješenja.

Središnja svečanost započinje u 09:40 na stadionu NK “Dinara” i Kninskoj tvrđavi. Moderatori događaja su poručnik Jozo Lukić (HV) i Domagoj Džigumović (MUP). Brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OSRH, predat će prijavak predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku OS RH, Zoranu Milanoviću. Ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske bit će prenošena video-linkom na stadion i na Trg dr. Ante Starčevića.

U 09:43 oglasit će se zvona kninskih crkava, a u 09:44 podići će se zastava Republike Hrvatske uz izvođenje himne, koju će pjevati Barbara Suhodolčan Vrbički. U 09:47 bit će pročitana imena osoba koje su podigle zastavu, a zatim će u 09:53 uslijediti čitanje povjesnice VRO Oluja 95, popraćeno ispaljivanjem počasnih plotuna kod vojarne “General-bojnik Andrija Matijaš Pauk”. U 09:58 pročit će se imena poginulih i nestalih branitelja u VRO Oluja, što će čitati Krešimir Šimić i Pere Eranović, sinovi poginulih hrvatskih branitelja.

U 10:10 predviđena je minuta šutnje, nakon koje će se održati prelet VBA Rafale i glazbena točka “Ratnici svjetla” u izvedbi Klape Sv. Juraj HRM-a.

Od 10:15 započet će prigodna obraćanja hrvatskog branitelja, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika RH Zorana Milanovića. U pauzama obraćanja nastupit će Klapa Sv. Mihovil MUP-a i Barbara Suhodolčan Vrbički.

Od 11:00 do 11:10 održat će se prelet akrobatske grupe “Krila Oluje”, pokazna vježba združenih sposobnosti OS RH i MUP-a, te prelet MIG-21 i prikaz sposobnosti VBA Rafale. Nakon toga slijedi završetak središnje svečanosti.

Od 12:00 do 13:15 na Trgu dr. Ante Starčevića očekuje se doček maratonaca, biciklista i motorista. U 13:30 započinje sveta misa u Crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju će predvoditi msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij, uz koncelebriranje msgr. Tomislava Rogića, biskupa šibenskog. Na misi će sudjelovati Klapa HRM “Sv. Juraj” i Klapa MUP “Sv. Mihovil”.

Od 13:00 do 15:00 sati planirana je podjela vojničkog graha na igralištu osnovne škole, kod gradskog poglavarstva i u dvorištu Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Program završava u 14:00, nakon čega slijedi ispraćaj i odlazak uzvanika. Dan završava koncertom u organizaciji Grada Knina, koji će započeti u 21:00 sat, piše Danas.hr.

The post Hrvatska slavi Dan pobjede! Operacijom Oluja oslobođena petina hrvatskog teritorija appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

dan domovinske zahvalnosti (8)Hrvatska i svijet (530)Knin (42)Oluja (139)praznik (4)proslava (11)