Premijer Anthony Albanese je rekao da je stupanj prijetnje u zemlji povećan nakon savjeta sigurnosnih službi, dodavši da ipak nema neposredne prijetnje od napada.

“Dobili smo savjet koji ukazuje na to da sve više Australaca prihvaća široki raspon ekstremnih ideologija i naša je odgovornost da budemo oprezni”, rekao je na konferenciji za novinare.

Godine 2022. Australija je spustila stupanj prijetnje na ‘moguće’, nakon što je ona osam godina bila na razini ‘vjerojatno’.

Glavni direktor australske sigurnosno-obavještajne organizacije Mike Burgess je rekao da su napetosti na Bliskom istoku, među njima i sukob između Izraela i Hamasa koji je započeo 7. listopada, faktor koji pridonosi podizanju stupnja prijetnje.

“Sukob je potaknuo nezadovoljstvo i prosvjede te potkopao društvenu homogenost i povećao netoleranciju”, kazao je Burgess.

U Australiji je posljednjih mjeseci bilo nekoliko nasilnih napada, a neki od njih vode se kao napadi “motivirani ekstremizmom”.

U travnju je australska policija objavila da je napad nožem u Sydneyu na biskupa Asirske Crkve i na neke od njegovih pristaša teroristički čin potencijalno motiviran vjerskim ekstremizmom.