Postoji li doista gospodarska potreba za Rodnim studijima?

narod - prije 5 sati - link

RodniRodni

U uvodnom dijelu elaborata studijskog programa „Rodni studiji“ autori su iznijeli interesantan podatak. Suprotno javnom mišljenju, magistri rodnih studija doprinijet će razvoju hrvatskog gospodarstva! U dijelu dokumenta u kojem se opravdava pokretanje rodnih studija postoji poglavlje – „Gospodarska potreba“.

> Mogu li se i gdje zapošljavati magistri rodnih studija? Evo što kaže HZZ

Poznavanje rodne problematike ‘nužno je u suvremenoj globalnoj ekonomiji’

Na prvoj stranici elaborata o rodnim studijima navedeni su razlozi za njihovo osnivanje. Prema rodnim ideolozima i profesorima koji će predavati ovaj diplomski studij, rodni studiji imaju znanstveni, kulturni, društveni i gospodarski benefit za Hrvatsku. Kako autori elaborata vide rodne studije i gospodarstvo?

„Budući da rodni odnosi uvelike determiniraju i definiraju ekonomske formacije, sustave i prakse, produbljeno poznavanje i kritičko razumijevanje rodne problematike nužno je za suvereno ovladavanje složenim vještinama i procesima u okviru suvremene globalne ekonomije“. Nadalje, autori napominju kako je sve popularnija i rodna ekonomija (gender economics). Riječ je o spoju ekonomije, sociologije i rodnih studija.

> Rodni studiji: Koju proceduru su prošli do sada?

Rodni studiji ‘nezaobilazni partnerski faktor razvoja’

Pozivajući se na Vladin „Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026.“, rodni ideolozi smatraju kako će biti „nezaobilazni partnerski faktor razvoja“. Europska unija u području planiranja u sektoru ljudskih resursa ističe „rodnu osjetljivost“ i „rodnu nediskriminaciju“. Slijedom toga, magistri rodnih studija, kao stručnjaci za područje roda, odigrat će ključnu ulogu u unaprjeđenju „orodnjenoga“ tržišta rada. Rodni studiji jedno su od „ključnih istraživačkih polja“ u interdisciplinarnom području znanosti. Zaključak je to onih koji opravdavaju postojanje ovog studija.

> Prof. dr. Matko Marušić: Rodni studiji u hrvatskoj znanosti

Rodni studiji proizvode raznovrsne stručnjake

„Rodni studiji osposobljavaju kadrove za različita konkurentna radna mjesta u javnom sektoru koja traže analitičke, komunikacijske i organizacijske stručnjake radi inherentnog razvijanja kritičkog mišljenja u domeni rodnih studija u širem interdisciplinarnom i transdisciplinarnom polju“. Izgleda da su autori elaborata uvjereni kako će magistri rodnih studija biti osposobljeni za raditi gotovo bilo gdje.

Osim u javnom sektoru gdje će nuditi svoje brojne vještine, rodni stručnjaci će biti i kreatori politika. One će biti „uključive, napredne i ravnopravne“, stoji u elaboratu. Dakle, neće biti isključive, nazadne i diskriminatorne. Na kraju, dio magistara morat će nastaviti školovanje kako bi se popunio nastavnički kadar na rodnim studijima. Ne samo na Sveučilištu u Zagrebu, nego i na svim sveučilištima u Hrvatskoj.

> Evo kako je Senat Sveučilišta u Zagrebu jednoglasno pustio Rodne studije dalje

Objava Postoji li doista gospodarska potreba za Rodnim studijima? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

filozofski fakultet (12)Hrvatska (3620)Izdvojen članak (254)rodna ideologija (25)rodni studiji (37)Sveučilište u zagrebu (14)