Iz Svjetske boksačke organizacije upozoravali MOO na biološke muškarce, nije bilo odgovora

narod - prije 5 sati - link

István Kovács, europski potpredsjednik Svjetske boksačke organizacije i bivši glavni tajnik Međunarodne boksačke asocijacije, rekao je za mađarski tisak da je upozorio Međunarodni olimpijski odbor (MOO) na sudjelovanje biološkog muškaraca u ženskom boksu još 2022., ali da ništa nije poduzeto.

U izjavi koju je dao za Magyar Nemzet, Kovács je potvrdio nagađanja oko alžirske boksačice, dodavši kako se još 2022. znalo da je Khelif biološki muško.

Problem nije bio u razini Khelifinog testosterona, jer se to danas može prilagoditi, nego u rezultatu testa spola, koji je jasno pokazao da je alžirska boksačica biološki muškarac”, rekao je Kovács u intervjuu za Magyar Nemzet, dodavši da je ukupno pet boksačica pregledano od strane Međunarodne boksačke asocijacije, uključujući i Khelif, i da su svi “doista bili muškarci”.

> Ovo organizatori nazivaju isprikom zbog parodije posljednje večere na otvorenju OI

Kovács je ustvrdio da je šokantni rezultat osobno odmah prijavio Međunarodnom olimpijskom odboru, “ali koliko god to bilo nevjerojatno, oni do danas nisu odgovorili na to.”

Rekao je kako je nedavno razgovarao s bivšom svjetskom prvakinjom u ženskoj konkurenciji Marijom Kovács, koja je gorko primijetila da u modernom ženskom boksu “postoji 20 posto šanse da će jedna od sportašica doživjeti ozljedu testisa”.

Potpredsjednik Svjetske boksačke organizacije: ‘Hamori je medalju mogla osvojiti samo ako pobijedi muškarca’

Potpredsjednik Svjetske boksačke organizacije je komentirao i Annu Lucu Hámori koju je pokušao odvratiti od nastavka olimpijskog meča protiv Khelif, biološkog muškarca.

“Najveći je problem što je Hámori mogla ostvariti svoj veliki san o osvajanju medalje na ljetnim igrama na prvim Olimpijskim igrama u svom životu samo ako pobijedi muškarca. Jednostavno nije bila obučena za to”, rekao je Kovács.

> Brojne kritike na otvorenje OI u Parizu: Forsirani ‘woke’ i parodija na posljednju večeru

Hámori je navodno objavila fotografiju na svom Instagram storyju na kojoj je prikazana slika boksačice koja se suočava s velikim, rogatim muškim vragom generiranim umjetnom inteligencijom. Alžirski olimpijski odbor podnio je pritužbu protiv Hámori MOO-u zbog njezinih objava na društvenim mrežama, a ona ih je navodno bila prisiljena izbrisati.

Nakon što je Khelif pobijedila Mađaricu, počela je nešto vikati na arapskom, a naknadno su alžirski reporteri preveli sve: “Želim reći cijelom svijetu da sam žena i da ću ostati žena!”

Khelif će se u polufinalu boriti protiv tajlandske predstavnice Janjaem Suwannapheng.

Smith: Nezamisliva nepravda prema ženama

Marshi Smith, suosnivačica Nezavisnog vijeća za ženski sport, osudila je MOO u razgovoru za Reduxx nakon pregleda šokantnih Kovácsovih otkrića.

“Zataškavanje i zagovaranje muških sportaša u ženskim olimpijskim sportovima najveći je sportski skandal”, rekla je Smith.

“Hitno je potrebna potpuna i temeljita istraga, a šefovi unutar MOO-a moraju odgovoriti na pitanje o ovoj nezamislivoj nepravdi prema ženama”, kaže Smith.

Objava Iz Svjetske boksačke organizacije upozoravali MOO na biološke muškarce, nije bilo odgovora pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (249)Olimpijske igre u Parizu (128)Sport (10295)transrodni sportaši (7)