BBB diljem Hrvatske na dan početka Oluje poslali poruku: Kreni gardo!

narod - prije 5 sati - link

BBB diljem Hrvatske obilježili su početak najveće i najsjajnije pobjede Hrvatske vojske u povijesti – Oluje. Vojna operacija je počela 4. kolovoza 1995. godine.

Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnicu dugu više od 630 kilometara. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti radi mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) oslobodili Knin. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja. U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna.

Objava BBB diljem Hrvatske na dan početka Oluje poslali poruku: Kreni gardo! pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

bbb (11)Izdvojen članak (249)Oluja (99)Sport (10295)