Selce slavi 130 godina turizma, davne 1894. otvoreno je prvo javno uređeno kupalište

novilist - prije 5 sati - link

SELCE – U Selcu je nedjeljno jutro na rivi, bilo za mnoge strance bilo poput “ribarske fešte”, mnoštvo ljudi,, besplatne ribice, vino, pjesma.

– Zar ribarske fešte nisu navečer? čudio se jedan strani turist veseloj atmosferi.

Objašnjeno mu je da ovog ljeta prepunog raznih aktivnosti u sklopu programa Crikvenica Summer Showtime, koji povezuje događanja u srpnju i kolovozu na Rivijeri Crikvenica, vlada slavljeničko raspoloženje, koje se vezuje uz jedan poseban dan – 4. kolovoza davne 1894., kada je otvoreno prvo javno uređeno kupalište u Selcu.

– Tradicija ove manifestacije “Dan Turizma” koja koja traje već više od pola stoljeća, a osim što je važan dio povijesti turizma na području Rivijere Crikvenica, taj se dan smatra početkom organiziranog turizma u Selcu. Ove godine zaokružuje se punih 130 godina turističke tradicije, s čime se ne mogu pohvaliti mnoga druga turistička središta, kaže nam Davor Ožanić, voditelj razvoja manifestacija i projekata iz Turističke zajednice Grada Crikvenice.

Manifestacija tome u čast u početcima se zvala Venecijanska noć, a kasnije je preimenovana u Dan turizma. Program proslave Dana turizma, 4. kolovoza, tradicionalno je ostao sačuvan. Tako su prema već desetljećima uhodanom rasporedu, selački ribari, vrijedni članovi ribolovnoga društva “Oslić”, imati istaknutu ulogu. Već su prije 10 ujutro na rivi ponudili brojnim mještanima i turistima besplatne ribice, začinjene domaćim vinom.

Lovorka Pobor, predsjednica Športskog ribolovnog kluba “Oslić” sa svojim uigranim članovima kluba napravila je pravi gastronomski pogodak, u što smo se i sami uvjerili.

– Ribice su odlične i super su začinjene. Svake godine dolazim u Selcu iz Crikvenice, kaže nam Brankica Tomičić, koja uz ribice uživa i u vinu.

Nju ne brine nedostatak parkinga, koje je teško naći, kao ni mogući problemi s viškom promila u slučaju da je zaustavi policija. Pohvalila se da se bavi nordijskim hodanjem i da je u petom mjesecu prehodala preko 360 kilometara, a da joj je iz Crikvenice do Selca trebalo 25 minuta.

Nešto duže do Selca trebalo je veseloj ekipi iz Podravine i Međumurja, koji su zajedno sa ekipom tamburaša uživali u ovoj fešti. Tamburaši ovom prilikom nisu svirali, jer je svoj posao vrhunski odradio i uveseljavao “Trio Crikvenica”, anjihove vesele taktove mnogi iskoristili za ples.

– Počinje jutarnje ludilo, čulo se iz daljine, kada riva postala plesni podij, nakon što su se bogate poricije ribica “začinile” s vinom.

– Pripremljeno je preko 500 porcija ribica i vina koliko je potrebno, kažu nam organizatori, i biti će za sve zainteresirane i domaće i brojne turiste.

I dok su stolovi i plesna riva bili puni, Davor Ožanić napominje da je to tek mali dio cjelodnevnog današnjeg programa ove svečanosti koja će trajati dugo u noć.

– U 20 sati iz selačke luke kreće tradicionalna i uvijek atraktivna karavanska vožnja brodicama ukrašenima jasenovim granama i treptavim svjetlima ferala, a predvodit će ih drveni jedrenjak “Paša”. Za odličnu atmosferu i cjelovečernju zabavu na rivi pobrinut će se od 20.30 Marko Škugor i grupa “Grooversi”, a ovu će opuštenu ljetnu priču najbolje zaokružiti ponoćni vatromet, kaže nam Ožanić i poziva sve u Selce koje i nakon 130 godina ima jednu od najljepših plaža na Kvarneru na kojoj se uvijek traži mjesto više.

Objava Selce slavi 130 godina turizma, davne 1894. otvoreno je prvo javno uređeno kupalište pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1210)Rijeka & Regija (1183)Selce (8)