FOTO/VIDEO U Rijeci održan veliki mimohod »Pobjednik 2024«: Oluja je simbol hrabrosti i odlučnosti hrvatskog naroda

novilist - prije 5 sati - link

Mali, dvomjesečni Aron Gudac koji je s mamom Ninom Marić Gudac došao dati podršku tati Andreju, pripadniku riječke postrojbe specijalno-interventne policije bio je sasvim sigurno najmlađi sudionik velike, bogato strukturirane manifestacije “Pobjednik 24” posvećene Danu pobjede i domovinske zahvalnosti te Danu hrvatskih branitelja, odnosno obilježavanju 29. obljetnice pobjedničke Oluje zahvaljujući kojoj je u kolovozu 1995. godine oslobođen velik dio Hrvatske.

Foto galerija: Mimohod branitelja Foto: Ana Križanec

Zajednica Udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, u suradnji sa svim braniteljskim udrugama Županije, Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom i Ministarstvom branitelja, u Rijeci je organizirala veliki mimohod »Pobjednik 2024« koji se kretao od Trga 128. brigade HV-a, preko Korza da bi završno okupljanje na koje je došao i nemali broj građana, bio na Mostu hrvatskih branitelja gdje je polaganjem vijenaca odana počast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Taj je dio programa obilježen i velikom bakljadom u organizaciji KN Armada, da bi se program nakon toga preselio u Exportdrvo gdje je na poseban način bilo osmišljeno odavanje počasti za 222 poginula pripadnika vojnih postrojbi iz PGŽ-a.

Svoje su govore nakon polaganja vijenaca održali Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Sandra Krpan, dogradonačelnica Grada Rijeke, general Perica Turalija kao izaslanik potpredsjednika Vlade Ivana Anušića, ministra obrane, Dinko Tandara, kao izaslanik Vlade i Ministarstva branitelja te predstavnici Zapovjedništva specijalnih snaga pukovnik Marin Domjan i bojnik Renato Žic.

– Operacija Oluja simbol je hrabrosti i odlučnosti hrvatskog naroda. U tih nekoliko dana hrvatski su borci pokazali nesalomivi duh kako bi izvojevali našu slobodu. Njihova odlučnost i hrabrost zauvijek će ostati upisani u našim srcima. Ovo je dan u kojem izražavamo i duboku zahvalnost braniteljima koji su riskirali svoje živote za našu slobodu. Naša je dužnost prenositi istinu o Domovinskom ratu, dok nas ovaj dan podsjeća da se upravo zajedništvom može graditi bolju i pravedniju budućnost, zaključila je Sandra Krpan dodavši da upravo Dan pobjede mora biti trajni podsjetnik na vrijednosti koje su nas ujedinile kao što se braniteljima zahvalila na slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Uvod današnja događanje bila je vožnja velike kolone bikera s ratnim zastavama postrojbi i udruga te hrvatskom zastavom kroz praktično riječke kvartove, ali i kao završni dio mimohoda, dok je rano u jutro bila sveta misa za Domovinu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije kod Kosog tornja koju je vodio vlč. Sanjin Francetić nakon koje se s vrha Kosog tornja razvila hrvatska zastava duljine 15 metara. U glazbenom dijelu sudjelovali su klapa Nevera, Gradska glazba Trsat te Vladimir Mikler Lotus koji je bio zaduženi za popodnevni dio programa. Večeras u 21.45 sati lučke dizalice na lukobranu zasjat će u bojama hrvatske zastave nakon čega na Molo Longu slijedi veliki vatromet. Istaknimo i to da je tradicionalna bakljada na Krčkom mostu zakazana za 21 sat, njezini su glavni organizatori udruga Plavo-bijeli otok i Vavik vjerna Kirija, dakako uz suport Armade.

Velik dio riječkih branitelja u ponedjeljak, na sam dan Oluje, 5. kolovoza, putuje u Gospić gdje je osmišljen bogat i sadržajni program, predviđen je i odlazak na Ljubovo gdje će se održati komemoracija, da bi se sve zajedno u 21 sat vratilo u Rijeku, na Gat Karoline riječke gdje će koncert održati Koktelsi. Točno u 22:02 sati u čast poginulih hrvatskih branitelja 222 baklje na Molo Longo zapalit će KN Armada.

Objava FOTO/VIDEO U Rijeci održan veliki mimohod »Pobjednik 2024«: Oluja je simbol hrabrosti i odlučnosti hrvatskog naroda pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

branitelji (15)Dan pobjede (8)korzo (29)Oluja (99)rijeka (1210)Rijeka & Regija (1183)