Sućut Obuljen Koržinek obitelji književnice Annie le Brun: Obilježila je EU kulturu

novilist - prije 7 sati - link

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u subotu sućut obitelji ugledne književnice Annie le Brun (15. 8. 1942. – 29. 7. 2024.) te naglasila da je ona bila jedna od posljednjih velikih umjetnica nadrealizma koja je svojim radom obilježila europsku kulturu.

„Duboko nas je rastužila vijest o odlasku Annie le Brun, istaknute francuske pjesnikinje i esejistice, jedne od posljednjih velikih umjetnica nadrealizma koja je svojim radom obilježila europsku kulturu, ne samo u području književnosti, već i u području filozofske misli, naročito one vezane uz feministički izričaj”, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Hrvatska će je, kaže, pamtiti po njezinoj višedesetljetnoj prisutnosti na našoj kulturnoj sceni, po njezinom iznimnom umjetničkom radu, knjigama koje su u hrvatskim prijevodima objavljivane te prepoznate i rado čitane kao djela velike erudicije, kreativnosti i iznimnih intelektualnih dosega.

“Pamtit ćemo je i po plodnoj suradnji s jednim od najvećih hrvatskih nadrealističkih književnika, pjesnikom i dramatičarem, njezinim umjetničkim i životnim partnerom, Radovanom Ivšićem. Iako su živjeli u Francuskoj, ostali su povezani s Hrvatskom, s hrvatskom kulturom i ljudima iz intelektualnih krugova kojima su i sami pripadali, u kojima ćemo ih naročito dugo i sa zahvalnošću pamtiti”, dodala je.

Annie le Brun je s jednakom ljubavlju i strašću promovirala i francusku i hrvatsku kulturu i umjetnost, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

“Bila je jedna od onih rijetkih francuskih intelektualaca koji su u ranim devedesetim godinama glasno, angažirano i hrabro u francuskoj javnosti zagovarali hrvatsku neovisnost svjedočeći kompetentno o hrvatskoj povijesti, kulturi identitetu te zalažući se za priznanje Hrvatske, njeno pravo na samoobranu, neumorno otvarajući vrata francuskog intelektualnog, ali i političkog života hrvatskim intelektualcima i umjetnicima”, istaknula je.

“Posebno je snažno odjeknuo njezin članak koji je u studenom 1991. godine objavio Libération: „Guernici je danas ime Vukovar“, kojeg pamtimo jednako kao i njezin esej „Ubojice i njihova ogledala- Razmišljanja o jugoslavenskoj katastrofi“ u kojem je precizno opisala političke okolnosti u kojima se Hrvatska borila za neovisnost”.

Hrvatska ministrica podsjetila je i da je jedan od posljednjih velikih projekata Annie le Brun koji je obilježio hrvatsku suvremenost, potvrđujući još jednom uronjenost u europsko kulturnim naslijeđe, bila izložba „Nepokorena šuma“ u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 2015.

“Odlaskom Annie le Brun europska kultura izgubila je velikog čovjeka, a hrvatska kultura ostat će joj zauvijek zahvalna na podršci na koju je uvijek mogla računati. Značaj i važnost umjetnice, književnice poput Annie le Brun ostaju kroz njihov opus kao trajna vrijednost i baština kulture koja nadilazi nacionalne i sve druge okvire”, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Objava Sućut Obuljen Koržinek obitelji književnice Annie le Brun: Obilježila je EU kulturu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Književnost (94)Kultura (831)Ministarstvo kulture (9)Nina Obuljen Koržinek (14)