Deseci poginulih u napadu na plaži u Somaliji

novilist - prije 7 sati - link

Najmanje 32 civila poginula su, a 63 su ozlijeđena u petak navečer u eksploziji na popularnoj plaži u glavnom gradu Somalije Mogadišu, priopćila je policija, u napadu za koji somalijski državni mediji okrivljuju militantnu islamističku skupinu al Šabab.

Bio je to najsmrtonosniji napad u Somaliji otkako su dvije autobombe eksplodirale u blizini prometnog raskrižja u listopadu 2022., pri čemu je poginulo najmanje 100 ljudi, a 300 ranjeno.

Al Šabab povezan s Al Kaidom, koji je preuzeo odgovornost za slične napade u prošlosti, uključujući napad autobombom 2022., nije odmah preuzeo odgovornost.

Glasnogovornik policije Abdifatah Aden izvijestio je o broju poginulih u eksploziji u restoranu na plaži u petak navečer.

Aden je rekao da je u eksploziji osim civila poginuo i jedan od napadača te da su trojicu napadača ubile sigurnosne snage.

Jedan napadač je zarobljen, a u napadu je poginuo i jedan vojnik.

Hasan Farah, koji je preživio napad, opisao je šok koji je doživio kada je eksplozija uništila mirnu večer.

„Bio sam u restoranu, pio kavu i razgovarao s prijateljima kada sam vidio krupnog čovjeka kako trči, u sekundi je nešto bljesnulo i začula se snažna eksplozija“, rekao je za Reuters.

„Bili smo obavijeni dimom. U restoranu i izvan njega mnogi su ležali na podu, a neki su krvarili i plakali.“

Objava Deseci poginulih u napadu na plaži u Somaliji pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Novosti (1337)Svijet (1816)teroristički napad (14)terorizam (16)