Na čemu se temelji pretpostavka predsjednika MOO-a da su biološki muškarci – zapravo žene?

narod - prije 5 dana - link

MOOMOO

“Alžirska boksačica Imane Khelif i dvostruka svjetska prvakinja Tajvanka Lin Yu-ting žene su koje imaju svako pravo natjecati se na Olimpijskim igrama u Parizu unatoč raspravama o spolu koje su zasjenile njihova natjecanja”, izjavio je u subotu predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach o dva biološka muškarca koja su izazvala kontroverze na Olimpijskim igrama u Parizu.

One su, kao biološki muškarci, diskvalificirane na Svjetskom prvenstvu 2023. nakon što nisu ispunili pravila podobnosti Međunarodne boksačke asocijacije (IBA) koja sprječavaju sportaše s muškim XY kromosomom da se natječu na ženskim natjecanjima.

>OI: Talijanka predala meč biološkom muškarcu nakon 45 sekundi i rasplakala se

– Govorimo o ženskom boksu. Imamo dvije boksačice koje su rođene kao žene, odgajane kao žene, koje imaju putovnice kao žene i koje su se godinama natjecale kao žene i ovo je jasna definicija žene, rekao je Thomas Bach na konferenciji za novinare.

MOO: Poštujte te žene

– Nikada nije bilo sumnje da su žene, dodao je.

– Zamolio bih sve da poštuju te žene, da ih poštuju kao žene i kao ljudska bića, rekao je Bach i dodao:

– Kada govorite o ljudskim pravima onda imate ljudsko pravo svake žene da sudjeluje u ženskom natjecanju, ističe Bach bez da sagleda posljedice natjecanja bioloških muškaraca sa ženama.

>Olimpijske igre: I drugi biološki muškarac odnio pobjedu u ženskoj konkurenciji

– Boks je jedan od najglobalnijih sportova, sport s vrlo visokim društvenim vrijednostima. U bilo kojoj zemlji mnogi boksači dolaze iz neprivilegiranih dijelova društva i boks im nudi mnoge mogućnosti ne samo na terenu, već i izvan terena, kazao je predsjednik MOO-a.

Rekao je da to vrijedi i za žene, a Kelif je bila dokaz za to.

– Zbog toga je još žalosnije ono što se događa s Imane na društvenim mrežama. Zato što je vrlo jasno rekla da se zalaže za prava žena u svojoj zemlji, a boks daje priliku da se izrazi i daje joj samopouzdanje učiniti tako, smatra Bach.

MOO je rekao da je odluka IBA-e da ih diskvalificira prošle godine bila proizvoljna i glavni uzrok bijesa koji je preplavio društvene medije i povukao neke poznate osobe, poput J. K. Rowling i Elona Muska koji su izrazili svoje protivljenje njihovom natjecanju na Igrama. Pritom ne sagledava posljedice činjenica, poput one da muškarac ima 162 posto jači udarac nego žena.

To je pokazao i meč osmine finala poluteške kategorije na olimpijskom turniru u četvrtak.

Talijanka Angela Carini je predala meč Khelifi nakon 46 sekundi i nakon što je primila dva jaka udarca.

Objava Na čemu se temelji pretpostavka predsjednika MOO-a da su biološki muškarci – zapravo žene? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (326)MOO (5)Sport (10515)transrodni sportaši (9)