Vino i vruja: Kvalitetnom vinu more daje još posebniju aromu

novilist - prije 9 sati - link

Nemali je broj vinara koji se nakon dobre berbe, dozrijevanja i punjenja nađu u problemu – gdje pronaći mjesto za pospremiti sve te butelje? Takvo mjesto prije svega treba biti hladno i mračno, a onda i sigurno od neželjenih utjecaja, no danas više ni skladištenje nije jeftino pa pri potrazi za rješenjem treba biti maštovit.

Srećom po njih, trik kojem pribjegavaju u Iki, čini se kao potez genija. Stavljanjem vina u vruju, podmorsko izvorište slatke vode koje pruža idealne uvjete života za morsku floru i faunu, postiže se višestruki efekt.

Nedaća sa spremištem nestaje kao sadržaj dobre boce, vino pod morem dobiva posebnu aromu, butelja unikatni vizualni imidž, a ovakva se ekstravagancija turistima uvijek može dobro naplatiti.

Foto galerija: Vino i vruja Foto: Nikola Blagojević

Nakon godinu dana strpljenja, vađenje prepunih kaveza na ikarskom muliću uvijek se posebno iščekuje, a tako je bilo i ovog vikenda na tradicionalnoj manifestaciji »Vino i vruja« u organizaciji Ikarskih barkajola.

Morska berba

– Ovo nan je deseti put da vino doli stavljamo, a deveti put da ga vadimo. Vino inače stoji leto dan va moru, ali neki vinari nan vele »ćo, pustite mi to dole, ćemo drugo leto znet«. Petak su naši ronioci stavili oko četire hijade boc va vruju, ovi dani će nan arivat još 600 pa ćemo ih stavit naknadno.

Sada znimamo ove gajbe van, a najvažnije od sega je da su one pune, da mi to kalamo, a onda lipo degustiramo, kaže Vjeko Zahej, predsjednik udruge koji dodaje da su članovi udruge na ideju o potapanju vina došli 2015. godine tijekom jedne od svojih brojnih akcija čišćenja podmorja.

Od onda, ova se godišnja atrakcija pretvorila u ikarski ljetni ritual koji štuju vinari iz cijele Hrvatske, ove godine njih čak petnaestak, od kojih su neki sa svojim pjanim pošiljkama stigli čak iz Podravine i otoka Hvara.

Riječki vinar Berislav Srdoč, koji svoja vina u vruju stavlja već nekoliko godina, kaže kako iskusno nepce osjeti aromu koju more daje vinu. Najbolja se razlika vidi kada se ista punjenja, jedno s dna mora i drugo koje je stajalo u konobi, dobro ohlade i kušaju jedno uz drugo, a pravi poznavatelji vina kažu kako morska berba djeluje kao da je zastala u vremenu.

Večernja fešta

– Svake godine polažemo vino u vruju, prijašnjih godina smo stavljali mješavinu chardonnayja i belice, a prošle godine sam stavio pjenušac koji sada vadimo.

Temperatura u konobi i vruji je slična, tu gdje se nalaze izvori imamo stalne uvjete na 11-12 stupnjeva, što je idealno za polaganje vina, naveo je Srdoč, dok je njegov kavez na viljuškaru vožen u obližnje skladište u kojem se butelje ukrašene pužićima, školjkama, koraljima i morskim travama oslobađaju iz zatočeništva.

Vinari okupljeni u Bratovštini hrvatskih vinskih vitezova, udruzi koja promiče domaće vinarstvo, na licu su mjesta i nazdravili, a Ikari i njihovi gosti pričekali su da se temperatura zraka barem malo spusti prema onoj rashlađenog vina, pa će u večernjoj fešti na mjesnom trgu popiti u čast svemu što more daje.

Objava Vino i vruja: Kvalitetnom vinu more daje još posebniju aromu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (304)Rijeka & Regija (1177)