Lukšić se kandidirao za gradonačelnika Huechurabe, grada s 98.700 stanovnika u predgrađu glavnog grada Santiago de Chilea.

“Mnogi su vjerovali da ću ostati u privatnom sektoru jer je moje obrazovanje takvo”, naveo je u priopćenju. “Mogao sam nastaviti tako, ali imao sam želju staviti se u službu ljudi”.

Novinama La Tercera rekao je da su ga na taj korak potaknuli politička polarizacija u Čileu, nezadovoljstvo ljudi političarima i potreba da se uključi.

Na posljednjim izborima 2021. nije glasao za lijevo orijentiranog aktualnog predsjednika Gabriela Borića, hrvatskih i katalonskih korijena, nego za Josea Antonija Kasta.

Prije dva mjeseca se preselio iz Vitacure, luksuznog predgrađa Santiaga, u obližnju Huechurabu. Ondje je kandidat koalicije šest stranaka od “desnice do centra”.

“Ja sam neovisan. Nisam član ni jedne stranke, ali idem ispred koalicije koja me predstavlja u smislu napretka, slobode, sigurnosti i javno-privatnog partnerstva”, rekao je Maximiliano Lukšić. Dodao je da su se čelnici stranaka složili da upravo on bude kandidat za gradonačelnika.

Maximiliano Lukšić je treće od petero djece Andronica Lukšića, najbogatijeg čovjeka Čilea, zemlje s 19 milijuna stanovnika. U vlasništvu obitelji nalaze se rudnici bakra, banka, televizija Canal 13, a također i 84-postotni udio u hotelima Plava Laguna u Hrvatskoj.

Maximiliano Lukšić se školovao u Sjedinjenim Državama i Švicarskoj gdje je stekao MBA diplomu iz hotelskog menadžmenta. Radio je zatim u Pekingu, Hong Kongu i Hrvatskoj, gdje je sudjelovao u vođenju hotela u vlasništvu obitelji Lukšić. Godine 2016. vratio se u Čile i radio na televiziji Canal 13 čiji je izvršni direktor postao 2019.

Rekao je da ga je obitelj podržala u odluci da se bavi politikom.

Brige za ljevicu u  Huechurabi

Kandidatura Maximiliana Lukšića brine ljevicu u Huechurabi koja smatra da bi razlika u novcu potrošenom na kampanju mogla biti značajna, ali i da bi prezime Lukšić moglo privući glasove.

Suparnica Maximiliana Lukšića na izborima je predstavnica ljevice Carolina Rojas. Njena životna priča je drugačija od Lukšićeve.

Otac joj je umro dok je imala pet godina, a djetinjstvo i adolescentsku dob je provela živeći s majkom porijeklom iz domorodačkog naroda Aymara. Majka je radila kao kućna pomoćnica. Rojas se u Huechurabu doselila prije 30 godina.

Izbori se održavaju 27.listopada. Ako i ne pobijedi na njima, Lukšić će se nastaviti baviti politikom.

“To je moja nova karijera, moj novi život”, naglasio je. “Ne pobijedim li ostat ću raditi za zajednicu jer joj želim doprinijeti”, dodao je.

Huechuraba je “jedno od rijetkih područja koje ima više od 700 kompanija” pa Lukšić želi kao zastupnik u lokalnoj skupštini ili na nekoj drugoj funkciji uspostavljati javno-privatna partnerstva.