Rijeka može i mora bolje. Analizirali smo dobre i loše strane Bijelih na početku sezone

novilist - prije 6 sati - link

RIJEKA – Riječka europremijera s jednim rumunjskim sastavom na kraju se pretvorila u dramu sa sretnim završetkom za Bijele, sastav Željka Sopića, kad se sve zbroji i oduzme, zasluženo je izborio »play-off« Europske lige s Elfsborgom čija se prva utakmica u četvrtak opet igra na Rujevici. A na njoj sljedećih dana neće nedostajati nogometa, već u nedjelju Riječani u prvenstvenoj premijeri ugošćuju Lokomotivu. Nakon riječkih 112 minuta ostale su pomiješene emocije. I kod gledatelja i kod kroničara. One pozitivne prije svega zbog samog prolaza, one negativne zbog činjenice da je momčad do zadnje sekunde strepjela za pobjedu i opasno živjela. Trener Sopić vjerojatno se neće s time u potpunosti složiti, ali realnost je drukčija.

U prvom poluvremenu Rijeka je imala praktički sve. I igru i toliko željene prigode. No, Dejan Petrovič, u novoj ulozi umjesto Hodže na desnoj strani ofenzive veze, učinio je ono što nije pošlo za nogom Pašaliću (5’), Fruku (10’), Jankoviću (13’)… iz matnih prigoda. Rijeka se ispromašivala, a nakon toga i poprilično »ispuhala«, u nastavku ritam igre vidno je pao, a Sopićeva momčad zadnjih dvadesetak minuta imala podređenu ulogu, strepjela i preživjela (promašen jedanaesterac Busa), ali u tom neredu od igre u završnici imala dvije šanse u kojima je mogla zapečatiti pobjedu.

Šavovi Zlomislića

Sopić je kao ključan trenutak susreta označio ozljedu vratara Zlomislića kad je zapravo sve krenulo u suprotnom smjeru. Josip Posavec ušao je nezagrijan i skrivio jedanaesterac, a u riječkoj obrani kod mnoštva igrača događale se neshvatljive pogreške uz puno panike. Uz realizaciju, taj gubitak discipline i raštimane linije bile su očiti problem Bijelih u ovoj utakmici u kojoj su gosti čak u završnici pokazali da imaju više snage i svježine u svojim spremnicima. Istina, oni su u dužem natjecateljskom ritmu, Rijeci je ovo tek druga »prava« utakmica i pravu svježinu Smolčić i suigrači tek bi trebali uhvatiti u ogledu s Elfsborgom.

Riječka priča ima svoj brzi nastavak već sutra s Lokosima, sve ide u ubrzanom ritmu četvrtka i nedjelje, no igrači ne kriju da su se toga zaželjeli. Vremena za analize bit će malo, a Sopiću će konstatno trebati zdravi i spremni igrači, širina kadra bit će od posebne važnosti.

Što je pokazala Rijekina igra u linijama na ovosezonskoj premijeri? Vratar Zlomislić prigrabio je u startu jedinicu, u Rumunjskoj je imao jednu težu obranu, sada niti jednu, ali pogibeljni start učinio je svoje i nakon velikog puknuća arkade s osam, devet šavova sigurno ga čeka stanka. Posavec ima iskustvo, ali kao i uvijek, sinkronizacija sa zadnjom linijom traži vrijeme.

Energija i živci

Galešić i Radeljić manje-više standarno su odradili svoj posao stoperskog para, jednako kao i Smolčić desnog beka. Sopiću izgleda velik problem stvara pozicija lijevog beka. Goda je praktički izgubljen do daljnjega zbog ozljede, a ovog puta Čabraja je dobio prednost pred Bogojevićem koji je više igrao u pripremama. Čabraja je uputio nekoliko zanimljivih ubačaja, priliku da oproba svoj udarac nije dobio, ali kao i ostatku momčadi, u završnici se osjetio problem igre u obrani. Selahi je odigrao na svoju prepoznatljivu rutinu, ali ništa više od toga.

Vezna linija i krila u prvom su dijelu djelovali lepršavo, u nastavku pomalo na »staklenim nogama« i bez prave ideje i poduzetnosti. Petrovič se solidno snašao u novoj ulozi, a Ivanović u svom prepoznatljivom stilu donio Bijelima u konačnici presudni detalj. Ukrao je loptu i asistirao za pogodak. U završnici centimetri jedne silovite dijagonale dijelili su ga od istinskog junaka utakmice.

Zaključke je rano donositi, a i Rijeka ima dosta unutarnjih rezervi koje mora aktivirati. Jedno je sigurno, ova Rijeka može i mora puno bolje. Već protiv Lokomotive u nedjelju, a posebno protiv opasnijeg Elfsborga. Posebno na planu konstante u igri, discipline i poduzetnosti, onome što ju je krasilo prošle sezone. Jer protiv Lillea je igrala i odigrala dojmljivo u sličnom sastavu. Za početak Bijeli su morali izbjeći stresne okolnosti sraza s nepredvidljivim Rumunjima. Oni odnose energiju, ali i živce…

Objava Rijeka može i mora bolje. Analizirali smo dobre i loše strane Bijelih na početku sezone pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Europska liga (36)HNK Rijeka (211)NK Rijeka (160)nogomet (2280)Sport (10212)SuperSport HNL (36)željko sopić (56)